Politiek30 mrt '16 10:24

Foutje, het was niet de FBI, maar NYPD

Auteur: Marjan van den Berg

Het bericht dat de Nederlandse politie kreeg over de broers El Bakraoui kwam niet van de FBI, maar van de politie in New York. Dat laat minister Van der Steur weten aan de Tweede Kamer.

Dinsdag meldde de minister van Veiligheid en Justitie aan de Kamer dat de FBI op 16 maart aan de Nederlandse politie had laten weten dat de broers El Bakraoui gezocht werden door de Belgische autoriteiten. De broers waren op 22 maart betrokken bij de aanslagen in Brussel.

De Kamer wilde gisteravond van Van der Steur weteen waarom de FBI dit bericht aan de Nederlandse politie stuurde. Inmiddels blijkt dus dat de FBI helemaal niet de afzender was. "De Nederlandse liaison op de ambassade in Washington heeft het bericht ontvangen van een andere grote Amerikaanse opsporingsinstantie, namelijk de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD)", schrijft Van der Steur.

 

Niet gecheckt
Als verklaring schrijft de minister dat de Nederlandse liaison "deze informatie zoals te doen gebruikelijk zonder vermelding van de herkomst [heeft] doorgestuurd aan de Nationale Politie. Vervolgens is in Nederland aangenomen dat de informatie afkomstig zou zijn van de FBI".

 

Hoeveel maakt het nu uit dat de minister fout zat wat betreft de afzender als het bericht inhoudelijk verder klopt? "Het is op zijn minst buitengewoon pijnlijk weer", zegt politiek verslaggever Jeroen Stans.

 

Reacties
Bij oppositiepartijen is het bericht slecht gevallen. Alexander Pechtold (D66): "Nederland rekent in deze onzekere tijden met gruwelijke aanslagen op de overheid en op betrouwbare informatie, zodat we gerustgesteld kunnen worden. Het is pijnlijk en verontrustend dat we daarin keer op keer teleurgesteld worden.'' 

Jesse Klaver (GroenLinks): "Een pijnlijke fout van Van der Steur. Ook pijnlijk dat we Belgische informatie over een terrorist die mogelijk in ons land verblijft, moeten krijgen via de politie van New York.''

Van der Steur sluit politieke gevolgen niet uit. "Dat kan altijd wel, maar dat is niet aan mij'', zo zei hij woensdagochtend.

Gerelateerde artikelen