Politiek31 mrt '16 10:55

Bedrijven lopen nog niet warm voor topsectoren

Auteur: Jolijn Mes

Het gaat nog steeds niet lekker met het topsectorenbeleid. Het Financieele Dagblad schrijft dat er meer geld van de overheid dan van het bedrijfsleven naar de meeste topsectoren gaat, terwijl het juist de bedoeling was dat het bedrijfsleven in de topsectoren zou investeren.

www.topsectoren.nl
www.topsectoren.nl

Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit, is er de laatste jaren wel verbetering geweest: "Het is ooit opgericht om te zorgen dat bedrijven, overheid en kennisstellingen beter met elkaar gingen samenwerken en om topbedrijven in Nederland te ondersteunen in hun innovatie. Daar is zeker progressie gemaakt."

Internationaal
Maar het bedrijfsleven blijft toch wat achter, zegt Volberda: "In Nederland investeren we zo’n 1,9 procent van het BNP in research en development. In landen als Zweden en Zwitserland is dat 3,6 procent."

Daarom zou Nederland het topsectorenbeleid anders kunnen aanpakken: "Het sluit nu niet zo goed bij allerlei maatschappelijke uitdagingen aan. En je kunt je afvragen of we in die negen topsectoren echt top zijn en of we niet heel veel nieuwe ontwikkelingen missen die net tussen die sectoren vallen."

Stabiliteit
Maar het hele beleid nu gaan omgooien lijkt Volberda geen goed idee: "Je kunt je beleid elke keer wel veranderen, maar dat creëert veel onzekerheid. Je moet een soort stabiliteit genereren."

Ook Emmo Meijer, hoogleraar en verantwoordelijk voor innovatie binnen de topsector Agri & Food, deelt deze mening: "Er is de afgelopen jaren ongelooflijk veel geïnvesteerd door allerlei partijen om dit tot een succes te maken en het zou een ramp zijn als we in een volgende regeerperiode een totaal ander beleid willen neerzetten."
 


Verbeterpunten
Maar ook zonder beleidsverandering zijn er genoeg verbeterpunten, zegt Meijer: "We moeten praten over hoe we private investeringen kunnen stimuleren, hoe de samenwerking beter kan en hoe de hele manier van subsidievertrekking anders kan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen