Politiek5 apr '16 16:30

Margrite Kalverboer gekozen tot Kinderombudsman

Auteur: Thomas de Man

Margrite Kalverboer is vanmiddag door de Tweede Kamer gekozen tot nieuwe Kinderombudsman. In een geheime stemming kreeg Kalverboer 78 stemmen, tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen.

Foto ANP
Foto ANP

In totaal werden er 143 stemmen uitgebracht, maar slechts 91 daarvan waren geldig. "Heel raar, want er hebben veel meer Kamerleden gestemd", zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.

 

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen liet weten uit te kijken naar een Kinderombudsman die "actief, kritisch, zelfstandig en met oog voor kinderen en wetenschap" gaat handelen.

De 55-jarige Kalverboer was als eerste voorgedragen door twee commissies in de Kamer. Kalverboer studeerde Orthopedagogiek in Groningen en heeft veel kennis van het vreemdelingenrecht voor kinderen. Ze is momenteel bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De post kwam vrij omdat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd vanwege een conflict met Van Zutphen. Hij wilde zijn eigen team opstellen en vond dat de Kinderombudsman te solistisch optrad.

Dullaert werd vijf jaar geleden gekozen als eerste Kinderombudsman, een positie die speciaal bedoeld is om op te komen voor de belangen van kinderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen