Politiek5 apr '16 17:30Aangepast op 7 jul '16 16:46

Kinderombudsman Kalverboer kan direct aan de bak

Auteur: Judith Laanen

De nieuwe Kinderombudsman Margrite Kalverboer kan direct haar borst nat maken. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende jeugdorganisaties en hun wensen.

Foto ANP
Foto ANP

Hoogleraar Kalverboer werd vanmiddag door de Tweede Kamer gekozen als opvolger van Marc Dullaert. Op haar to do list kan ze alvast intekenen: opkomen voor de vluchtelingenkinderen in de Turkse gevangenissen en het aanpakken van wachtlijsten in de jeugdzorg. Maar de lijst stopt daar niet.

Defence for Children: vluchtelingenprobleem
Aloys van Rest, directeur van Defence for Children, ziet een duidelijke eerste taak voor Kalverboer: "Het allerbelangrijkste en onvermijdelijke in deze periode is het vluchtelingenprobleem. Die hebben recht op goede huisvesting, gezondheidszorg en bescherming."

Ook ziet Van Rest een grote rol voor Kalverboer weggelegd in het evalueren van de Jeugdzorgwet, evenals het aanpakken van de verschillen die daarbij per gemeente nu nog zijn: "Er ontstaan nu nieuwe wachtlijsten, die moeten verdwijnen. Alle kinderen dienen dezelfde kwaliteit gezondheidszorg te krijgen. Dat betekent dat alle gemeenten in Nederland met minimale standaarden moeten gaan werken."

Warchild: meer regelmaat en ontspanning
Ook Peter Schouten van Warchild heeft wensen voor Kalverboer. "In verschillende opvangcentra in Nederland zitten zo'n 14.000 kinderen uit conflictgebieden. Zij missen regelmaat en ontspanning, zoals sport en spel. Daarom zet Warchild zich samen met Unicef in voor het aanbieden van recreatieve activiteiten voor kinderen op vijf opvanglocaties." Ook wil Schouten dat kinderen niet meer verhuisd worden en dus op vaste plekken kunnen blijven.

Stichting Het Vergeten Kind: kinderen die niet meer thuis kunnen wonen
Stichting Het Vergeten Kind vindt dat de Kinderombudsman op moet komen voor kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. Daphne Schreuder, programma-directeur: "Brood, bad, bed, dat is het vaak voor ze." Als een kind dat niet heeft, kan het niet herstellen van opgelopen trauma's of vooruitkijken naar de toekomst, zegt Schreuder.

Plan Nederland: bestrijding kindhuwelijken
Die organisatie wil graag de bestrijding van kindhuwelijken bovenaan op de agenda krijgen van de Kinderombudsman. Charlotte Smit van Plan Nederland wil dat jonge meisjes die slachtoffer zijn van een kindhuwelijk in bescherming worden genomen en steun kunnen zoeken bij andere kindbruiden. "En het belangrijkste: dat ze weer naar school gaan."

Save the Children: Europese Kinderombudsmannen doorzetten
Pim Kraan, directeur van Save the Children, vindt dat de rol van Europese kinderombudsmannen, die Nederland nu heeft, niet mag stoppen. De organisatie is het niet eens met hoe kinderen behandeld worden na de vluchtelingendeal met Turkije: "We zien letterlijk vele kinderen achter de tralies, uit goede maar ook minder goede bedoelingen. Soms om ze te beschermen, maar soms ook omdat ze worden uitgezet. De bijzondere bescherming die ze volgens artikel 22 van het Kinderrechtenverdrag zouden moeten krijgen, krijgen ze niet."

 

Gerelateerde artikelen