Politiek9 mrt '15 21:59Aangepast op 10 mrt '15 14:49

'Berucht bonnetje boven water'

Auteur: Thijs Baas

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven hebben maandagavond net na tien uur hun aftreden aangekondigd. In een persconferentie gaven zij een toelichting op het aanbieden van hun ontslag aan de koning. Hieronder vind je de liveblog van de gebeurtenissen en de reacties op BNR Nieuwsradio, inclusief de geluidsfragmenten van de extra uitzending.

Foto: ANP
Foto: ANP

Om 22:00 uur en om23:00 uur kon je op BNR luisteren naar de aankondiging van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven en diverse eerste reacties, van onder meer Sybrand van Haersma Buma, Emile Roemer en Bram van Ojik. Met de analyse van Gerard Drosterij sloten we de extra uitzendingen af. Vanaf morgenochtend om 6:00 uur gaan we verder in De Ochtendspits met Tom van 't Hek. Met onder meer:

- Reacties van VVD-prominenten Frans Weisglas en Ed Nijpels;
- Is iets vergelijkbaars eerder gebeurd in de Nederlandse parlementaire geschiedenis?;
- Wat betekenen de gebeurtenissen voor de campagne?

De Ochtendspits met Tom van 't Hek, van 06:00 tot 09:30 uur.

 

De Liveblog naar aanleiding van het vertrek van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven:

23:27 | Drosterij: "Ik denk dat ze het risico hadden genomen om het debat in te gaan als er géén verkiezingen aan zouden komen. Teeven is een straatvechter, die geeft nooit op. Maar ik denk dat als Opstelten had geweten dat Teeven meer wist dan hij dacht, hij pislink was geworden, dus het zou kunnen zijn dat het verhaal niet meer vol te houden was en dat het vertrek ook onvermijdelijk was geweest als er geen verkiezingen aan zouden komen."

 

23:20 | Politicoloog Gerard Drosterij: "Het kabinet zal zeker niet vallen. Het zijn twee hele zware posten, dus er zal goed over worden nagedacht. Van Aartsen lijkt me voordehandliggender: dat is ook een regent en iemand die staatsrechtelijk wel wat weet, maar ook niet te handig in debatten. Je moet niet een jong broekie op die plaats gaan zetten. Het is wel een eer om op die plek te gaan zitten."

23:10 | Verslaggever Jeroen Stans: "De taken van beide bewindslieden worden waargenomen door Stef Blok. Over de definitieve opvolging is nog niets bekend. Al eerder werd de naam van Ard van der Steur genoemd, VVD-Kamerlid dat het dossier beheert. Zijn naam werd al vaak genoemd als eventueel staatssecretaris. Er wordt, zegt ook de RvD, even de tijd genomen om iemand te zoeken. Een naam die voorbij is gekomen is die van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen."

23:08 | Buma: "Het lijkt mij noodzakelijk dat de minister-president aangeeft wat zijn rol was in wat er gebeurd is. Het punt is dat het niet zo lang geleden bij Mark Verheijen ook nog werd gezegd dat er niks aan de hand was. En dat zei de premier dit weekend weer, terwijl er heel veel aan de hand was. Het gaat vooral om de geloofwaardigheid van de ministers, maar de premier heeft heel veel uit te leggen over zijn rol. Het debat zal morgen niet meer op de geplande manier gebeuren. Maar er blijven wel heel veel vragen over over wat er allemaal gebeurd is en daar zal de minister-president antwoord op moeten geven." 
 

23:06 | Sybrand van Haersma Buma: "Het is een ingrijpend besluit en ik respecteer het. De positie was wel onhoudbaar geworden toen in de loop van de dag de gegevens over de deal wél bekend waren en een veel hoger bedrag dan gedacht. Voor mij staat voorop het feit dat iets zo lang onbekend is gebleven en een minister die een jaar geleden nog zei: 'vertrouw mij nou maar'. Ik ben nog heel erg bezig met hoe het nou gebeurd is. Ik heb me ook afgevraagd hoe het ook kan dat de minister-president is overvallen door dit aftreden. Wat heeft hij gedaan om het nog in goede banen te leiden?"

22:45 | Minister-president Rutte laat weten niet anders te kunnen dan het besluit van Teeven en Opstelten te respecteren. "Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.''

22:28 | Krouwel: "Er is in de VVD geen gebrek aan mensen die interesse hebben in een ministerie dat over handhaving en orde gaat. Maar ze zullen wel zenuwachtig worden, want je vraagt je af over wat voor lijken  er verder nog in de kast zitten. Ik denk dat het niet de vraag is wat Teeven verkeerd heeft gedaan, maar wat is er mis op het ministerie dat deze informatie zó lang achter is gehouden. Het gaat niet om de poppetjes, maar het gaat om de vraag wat er mis is op het ministerie."

22:26 | Verslaggever Jeroen Stans: "Er konden bij de persconferentie geen vragen gesteld worden. Dus er blijven nog een heleboel vragen over, bijvoorbeeld of we vanavond Rutte nog te horen krijgen. Dat zou logisch zijn, want er is een enorm gat geslagen in het kabinet."

22:26 | Van Ojik: "Er verandert niet zo heel veel in de verhouding van GroenLinks ten opzichte van het kabinet, maar we willen natuurlijk nog wel heel graag horen wat er allemaal gebeurd is. Het is voor de helderheid jammer dat de mogelijkheid er niet meer is om het debat te voeren met de betrokken bewindslieden."

22:22 | Bram van Ojik, GroenLinks: "Ik hoop dat we nog wel kunnen debatteren over wat er allemaal gebeurd is. Ik begrijp wel dat ze nu opstappen. Het vertrouwen is geschaad en dan kun je, hoe vervelend ook, weinig anders doen dat dat ze hun conclusie trekken. Dat Teeven zegt dat er niets mis is met de deal, dat valt nog te bezien. Dat kan hij wel zeggen, maar het gaat om een veel hoger bedrag dan ons is voorgespiegeld. Het is niet aan de heer Teeven voorbehouden om dat te bepalen. Voor de helderheid van de discussie is het jammer dat we geen debat voeren met de betrokken bewindslieden, maar ze staan in hun recht."

22:21 | Krouwel: "De Kamer is verkeerd ingelicht en iemand anders zal daar nu tekst en uitleg over moeten geven en het lijkt me dat Rutte de eerste verantwoordelijke is om het woord te voeren."

22:19 | Emile Roemer, SP: "Het is een persoonlijk drama, maar ze konden niet anders. De Kamer was verkeerd voorgelicht en het werd ze te heet onder de voeten. Het vertrek is onvermijdelijk. Als je ziet hoe het de afgelopen tijd gegaan is en de feiten niet boven tafel konden krijgen, wordt de stabiliteit van het kabinet er niet groter op."

22:18 | André Krouwel, politicoloog verbonden aan de VU: "Opstelten is heel belangrijk voor Rutte. Hij leunt heel erg op hem om besluiten te nemen. Het is een verlies voor het VVD-smaldeel in het kabinet. Ik weet niet of de premier zonder Opstelten nog wel zo enthousiast zijn functie blijft uitoefenen."

22:16 | Magda Berndsen, Kamerlid D66: "Toch wel verbijsterend dat het zo'n vlucht heeft genomen, maar er was geen houden meer aan, ik vind het verstandig dat Opstelten de eer aan zichzelf houdt. Ik ga niet over het kabinet. We hebben een heel stel vragen gesteld en ik wil daar wel antwoord op hebben. Die heb ik nog niet gezien, want mijn telefoon staat niet stil. De coalitie moet maar kijken of ze deze klap kunnen opvangen."

22:11 | Teeven: "Ik vind dat ik niet meer geloofwaardig kan functioneren. Het is voor mij onverteerbaar, ik had graag de klus met Opstelten afgemaakt om het land veiliger te maken, zoals ik de afgelopen vier jaar heb gedaan. Daarom heb ik zojuist mijn ontslag aangeboden aan de koning. Die deal, wil ik nogmaals herhalen, is aangegaan namens volk en vaderland."

22:08 | "Op basis van de mij toen bekende informatie heb ik de Kamer gemeld dat die schikking niet mogelijk was. Het onderzoek heeft geen bankafschriften of andere documenten opgeleverd, maar wel een document waaruit blijkt dat er 4,7 miljoen gulden is overgemaakt. Deze informatie had naar nu blijkt eerder ontsloten kunnen worden. En dat brengt mij tot de conclusie dat er te lang onduidelijkheid is blijven bestaan. Daarvoor neem ik de volledige verantwoordelijkheid en daarom heb ik zojuist mijn ontslag ingediend bij de koning."

22:07 | Opstelten: "Dames en heren, goedenavond. Zojuist heb ik de Tweede Kamer de antwoorden doen toekomen op vragen over de schikking met Cees H. Ik heb telkens aangegeven dat ik het van het grootste belang vind dat er duidelijkheid is over deze schikking."

---

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft toch bewijs gevonden over de hoeveelheid geld die is overgemaakt naar drugsbaron Cees H. Het beruchte betalingsbewijs is afgelopen weekend gevonden na driftig speurwerk op het departement van justitie.

Het bewuste bonnetje maakt duidelijk dat het Amsterdamse parket in 2001 ruim 4,7 miljoen gulden heeft overgemaakt aan H.. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) sloot in 2000 als aanklager een deal met drugshandelaar Cees H. Uit de afschriften blijkt dat er op 10 september 2001 inderdaad in één keer ruim 4,7 miljoen gulden is overgemaakt aan H., terwijl minister Ivo Opstelten het tegenover de Tweede Kamer tot nu toe had over een bedrag van 1,25 miljoen gulden ging. Dat bracht De Telegraaf vanmiddag naar buiten.

Ministerie bevestigt
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aan BNR laten weten dat er een digitale bevestiging is gevonden dat het bedrag van 4,7 miljoen gulden bevestigt. Er is geen kopie van bankafschriften of andere documenten gevonden.

De digitale bevestiging is een schemprint van de betaling aan advocaat Doedens en die was voor Cees H. bedoeld. De print kwam uit een inactief systeem dat weer zichtbaar gemaakt kon worden door een complex reconstructieproces.

Politiek verslaggever Jeroen Stans: "Opstelten heeft nu een probleem. Vorig jaar toen dit debat ook speelde in de Tweede Kamer zei Opstelten heel stellig in de Kamer: nee er zijn geen bewijzen of afschriften. Het is een kwestie van vertrouwen, u moet mij hierin vertrouwen."

De uitzending van Nieuwsuur bracht dit vertrouwen al tot wankelen.

Brief en debat
De Tweede Kamer wacht nog op de brief van Opstelten over het bonnetje in aanloop naar het debat van morgen. Dan moet minister Opstelten in de Tweede Kamer wederom tekst en uitleg geven over de omstreden deal. Kamerlid van GroenLinks Liesbeth van Tongeren ziet haar vertrouwen achteruit rennen.

Afgelopen woensdag beweerde Nieuwsuur dat de minister de Tweede Kamer verkeerd ingelicht zou hebben. De volledige Kamer viel over hem heen en sindsdien is het onrustig rondom de minister.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen