Politiek30 mrt '16 17:31

Van der Steur heeft nog een week om blunders recht te zetten

Auteur: Thijs Baas

De oppositie in de Tweede Kamer wordt inmiddels behoorlijk moe van het gestuntel van Ard van der Steur. Klungelig en symptomatisch, wordt het gedrag van de minister ook genoemd. Want al gaat het om een betrekkelijk klein incident - een verkeerde afzender - het staat symbool voor de opeenstapeling van fouten in de uitwisseling van informatie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van der Steur vindt het "ongelofelijk vervelend" dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht. Hij hield in het debat van gisteravond urenlang vol dat Nederland informatie had gekregen van de Amerikaanse FBI over twee van de Brusselse aanslagplegers, maar later bleek dat de informatie van een andere afzender kwam: de NYPD. De Tweede Kamer kijkt met verbijstering naar deze haperende informatiestroom van Van der Steur.

 

Op het Binnenhof vragen veel mensen zich af hoe Van der Steur het zo ver heeft laten komen. Het debat van gisteravond was immers al dagen uitgesteld, zodat de minister zich goed kon voorbereiden. Toch wil ook ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers benadrukken dat we goed voor ogen moeten houden wie nou eigenlijk de vijand is. "Hij moet beter werken, het ministerie moet beter werken, de situatie moet echt opknappen, want het deugt niet. Maar tegelijkertijd: Van der Steur is niet onze vijand."

Debat
De fout in de verwerking van de informatie kwam gisteravond pas na afloop van het debat aan het licht, toen "de vervolgvraag uiteen werd gezet", zegt Van der Steur tegen politiek verslaggever Jeroen Stans. Hoewel alle informatie drie keer was gecheckt, moest Van der Steur toch met de billen bloot. "Ik heb het zelf ook zwart op wit zien staan, dus het is heel vervelend dat desondanks bleek dat het niet klopte. Dat betreur ik zeer. Het had nog beter en anders gemoeten, dat snap ik."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen