Politiek7 apr '16 20:36

'Wen er maar aan dat ook politici eerlijk zijn'

Auteur: Judith Laanen

Ook politici maken wel eens fouten en het is goed dat ze die dan toegeven. Dat zegt minister Van der Steur tegen BNR. Vanmiddag liep zijn politieke carrière opnieuw deuken op tijdens het debat over de aanslagen in Brussel.

Foto ANP
Foto ANP

In de term 'deuken oplopen' zegt de minister zich overigens niet te herkennen, maar hij vindt het "helemaal niet gek" dat er "dingen niet helemaal goed gaan" op een groot departement als het zijne. Van der Steur vindt het "heel normaal" dat je daar dan "eerlijk voor uit komt."

 

'Je vraagt je toch af hoe Van der Steur de Kamer zo op de kast kon krijgen'
Politiek verslaggever Jeroen Stans denkt dat de minister het debat overleefde dankzij zijn knieval aan het einde: "Toen kwam er een klein mea culpa. De Kamer wilde echt horen dat er fouten zijn gemaakt, iets dat hij altijd heeft bestreden. Ik denk dat dat hem heeft gered. Maar je vraagt je vooral af hoe hij toch weer de Kamer zo op de kast kon krijgen."

Van der Steur wilde niet vooruitlopen op de uitkomst van het debat: "Die analyse laat ik graag aan u over. Ik denk dat het goed is dat ik dat oordeel ook aan anderen overlaat."

'Blijkbaar kan de minister veel hebben'
De politieke carrière van Van der Steur heeft al aardig wat butsen opgelopen, vertelt Stans. "Blijkbaar kan de minister veel hebben. Hij kwam al in de problemen toen hij MH17-expert George Maat door de mangel haalde, bij de foto van Volkert van der G. waar hij de informatie niet op orde had, en hij kreeg het met het hele kabinet aan de stok over de afhandeling van de Teevendeal."

Het debat was een voortzetting van het debat van vorige week waarin de minister vastliep door allerlei Kamervragen waarover hij nog geen informatie kon geven. Vanmiddag leek Van der Steur het even moeilijk te krijgen toen PVV-leider Wilders een motie van wantrouwen indiende. Die werd gesteund door de SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de Groep Bontes/Van Klaveren, de Groep Kuzu/Öztürk en 50PLUS. De motie werd na stemming vanavond verworpen.

Steun van Rutte
De minister kan in ieder geval nog rekenen op de volledige steun van premier Rutte, die in een reactie zei dat Van der Steur volgens hem goed heeft duidelijk gemaakt dat de diensten goed hebben gefunctioneerd.

De PVV en SP willen niet met Van der Steur door, maar andere oppositie partijen D66 en PvdA wel. D66-leider Alexander Pechtold vindt niet dat als je de minister wegstuurt, de problemen op het ministerie zijn opgelost. Pechtold: "We hebben ons afgevraagd: heeft Van der Steur een fout gemaakt waardoor we zeggen 'hij een politieke verantwoordelijkheid'?" Volgens Pechtold was dat niet het geval.

Gerelateerde artikelen