Deurne bespaart fors op WMO met 'participatiemaatschappij in het klein'
De SP wil een debat met staatssecretaris Van Rijn om duidelijkheid te krijgen over de precieze besteding van zorgbudgetten van gemeenten. Kamerlid Renske Leijten vreest dat de overschotten van veel gemeenten ten koste gaan van de hoeveelheid zorg voor mensen die deze hard nodig hebben.
De bureaucratie als gevolg van de overheveling van zorgtaken naar gemeenten dreigt volgens Leijten de pan uit te rijzen. "De rekening is gewoon verplaatst en dat vind ik het kwalijke eraan. Er zijn gemeenten die nog altijd hopen dat extra uitgaven linksom of rechtsom gecompenseerd zullen worden. Maar als buurgemeenten zo hard bezuinigen dat er geld over is, zal het kabinet achteroverleunen en zeggen: 'wij doen niets fout'."
Deurne
De gemeente Deurne slaagde er afgelopen jaar van alle gemeenten het best in geslaagd de zorgkosten binnen de perken te houden. De Brabantse gemeente hield liefst 2,3 miljoen euro over op een totale zorgbegroting van 25 miljoen euro, zegt Marnix Schlösser, wethouder in Deurne.
Het overhevelen van zorgtaken van de rijksoverheid naar gemeenten pakt in veel gemeenten wél goed uit, in weerwil van de verwachtingen. Zo'n driekwart van de Nederlandse steden en dorpen blijkt geld over te houden, volgens onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur. De Nederlandse gemeenten waren vorig jaar voor het eerst verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
WMO
Dat wil volgens Schlösser overigens niet zeggen dat de overheveling van de WMO nu al succesvol is afgerond. "Er komt nog steeds een flinke bezuiniging op ons af; we hebben het eerste portie gehad, maar voor Deurne betekent het onder andere dat we de komende twee à drie jaar nog anderhalf miljoen euro te bezuinigen hebben en met alle onzekerheden moet je ook kijken dat je de risicostijging de komende jaren kunt afdekken."