Politiek2 okt '14 13:29Aangepast op 2 okt '14 15:17

Karadzic: Ik ben onschuldig

Auteur: Eva Oude Elferink

Hij is onschuldig aan genocide. Dat zegt Radovan Karadzic vandaag op de tweede dag van het slotpleidooi van het al vijf jaar durende proces tegen de voormalig Bosnisch-Servische leider.

Karadzic wordt beschuldigd van onder meer de genocide op ruim zevenduizend moslimmannen en jongens na de val van de enclave in Srebrenica in 1995. De voormalig leider ontkent ook maar iets te maken te hebben gehad met deze massaslachting. Zo zei hij gister tijdens de eerste dag van het slotpleidooi dat er "geen snipper bewijs" tegen hem is.

En daar zit het pijnpunt, zegt BNR-verslaggever Martijn de Rijk, die bij de zitting aanwezig is. "Genocide is als misdaad verschrikkelijk moeilijk te bewijzen. Je moet echt aantonen dat er een vooropgezet plan was om een complete bevolkingsgroep uit te moorden. Het feit dat er een bevolkingsgroep is uitgemoord, is op zichzelf niet genoeg."

Documentatie
Documentatie waaruit blijkt dat er een dergelijk vooropgezet plan was, ontbreekt. Dat punt kaartte ook de juridisch adviseur van Karadzic aan. Hij noemde de massaslachting in Srebrenica 'de beste gedocumenteerde misdaad van alle misdaden die zijn voorgekomen voor een oorlogstribunaal sinds Neurenberg'.

Maar zo zei, de adviseur, in al die documentatie ontbreekt bewijs waaruit blijkt dat Karadzic de executie van gevangenen in Srebrenica heeft gepland of daartoe opdracht heeft gegeven. Evenmin is er volgens hem bewijs waaruit zou blijken dat Karadzic wist dat de mannen zouden worden geëxecuteerd.

De baas
De aanklagers houden echter vol dat Karadzic wel degelijk schuldig is. "Onze zaak berust geheel op gevolgtrekking", zo zei aanklager Peter Robinson vandaag.

 

"De heer Karadzic was de president van de Republika Srpska en stond aan het hoofd van het Bosnische leger. Hij volgde de gebeurtenissen in Srebrenica op de voet en deelde tijdens die gebeurtenissen orders uit aan het leger, de politie en lokale autoriteiten in Srebrenica. Om die reden moet hij de executie die volgde hebben gepland en opdracht hebben gegeven tot."

In totaal zijn er elf aanklachten tegen de voormalig Bosnisch-Servische leider ingediend. Tegen hem is levenslang geëist. De uitspraak volgt ergens in 2015.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen