Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur gisteravond. Nieuwsuur heeft de hand weten te leggen op de overeenkomst. In het stuk werd onder meer afgesproken dat de Belastingdienst niet zou worden ingelicht.
Cees H. was in de jaren 80 en 90 een van de naaste medewerkers van Johan V., alias de Hakkelaar. H. werd voor zijn aandeel in diens internationaal opererende organisatie veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag aan met de drugshandel verdiend fortuin. In daaropvolgende procedures brokkelde dat af tot enkele tonnen.
Luxemburg
H. moest volgens de deal 750.000 gulden aan de Staat betalen. Uit de rest van de deal blijkt dat justitie tussen de 5 en 6 miljoen via een eigen rekening en vervolgens via die van een vriend van H. overmaakt aan H. Hij had dat geld op bankrekeningen in Luxemburg geparkeerd. Op die rekeningen had het Openbaar Ministerie beslag laten leggen.
In deze deal wordt strikte geheimhouding afgesproken, ook ten aanzien van de Belastingdienst. Met de deal was H. van zijn ontnemingszaak af. De top van het Openbaar Ministerie is pas ruim na ondertekening van het contract over de afspraken ingelicht.
Instemming
In een reactie aan Nieuwsuur wijst minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) erop dat de OM-top met de deal heeft ingestemd. De overeenkomst was volgens Opstelten in lijn met toen geldende wet- en regelgeving. Teeven wilde in Nieuwsuur niet op de zaak ingaan, omdat die onder verantwoordelijkheid van de minister valt.
Wat de tegenprestatie van H. is geweest, blijkt niet uit de deal. Een van de mogelijkheden is dat H. uit de school is geklapt over andere criminelen, maar dat ontkent zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers.
Gang van zaken?
"We willen weten of het conform de regels is gegaan”, reageert CDA-Kamerlid Peter Oskam op BNR. “In de regeling deals criminelen staat dat het proportioneel moet zijn. De vraag is dus wat het heeft opgeleverd in een hasjtransport waarbij iemand 5 miljoen terugkrijgt. Verder willen we natuurlijk weten wat de gang van zaken is geweest. Nu blijkt toch dat de regels niet zijn gevolgd. Het voornemen om die deal aan te gaan met die crimineel is niet van tevoren maar pas achteraf voorgelegd aan het College van procureurs-generaal."
Dan: "Verder staat in de regel dat de tegenprestatie het belonen met tipgeld kan zijn, het eisen van een lagere straf of enige verzachting in de strafexecutie. Vijf miljoen op je rekening gestort krijgen valt daar niet onder.”
Ook Oskam weet niet wat het wisselgeld voor Teeven in deze zaak was. "Normaal gesproken is het aan de rechter om dat te toetsen. Of dat in deze zaak zo is gebeurd, weet ik niet. Maar omdat de belastingbetaler erbij betrokken is – dat is de andere dimensie die nu aan de orde wordt gesteld – is het belangrijk dat de Kamer informatie krijgt over dat de Belastingdienst niet is geïnformeerd.”
FIOD sluit ook deals
Met het oog op andere zaken is het van groot belang dat de minister van Justitie, Ivo Opstelten, tekst en uitleg geeft, vindt Oskam. “We willen van de minister weten of dit vaker voorkomt, om welke bedragen het gaat en of het gebruikelijk is dat de Belastingdienst buitenspel wordt gezet. Die vragen zullen we ook aan de staatssecretaris van Financiën, de heer Wiebes, stellen. We hebben signalen gekregen dat de FIOD ook vaker deals met criminelen sluit.”
Guido de Bont, hoogleraar belastingrecht: “Er worden veel deals gesloten, maar deze is heel opmerkelijk om twee redenen. De eerste is dat er expliciet is vermeld dat hier absoluut niet wordt uitgewisseld met de fiscus. Terwijl er in die tijd gewoon regels waren waarin staat dat je het als Openbaar Ministerie moet afstemmen met de fiscus.”
Rekeningen OM gebruikt
De tweede reden is, zegt De Bont, ‘dat het OM instrumenteel is geweest’. “De rekeningen van het Openbaar Ministerie zijn gebruikt om zwarte gelden uit Luxemburg overgeboekt te krijgen naar een vriend van deze drugscrimineel, zodat de fiscus het maar niet komt te weten.”