Politiek23 jul '15 08:41

Slechte controle op veiligheidsdiensten

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse veiligheidsdiensten worden slecht gecontroleerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Rechters zouden vaker moeten toetsen of iemand wel mag worden afgeluisterd. Dat gebeurt nu veel te weinig, constateert onderzoeker Ot van Daalen.

“Degene die de bevoegdheid uitoefent, moet een ander zijn dan degene die de uitoefening van de bevoegdheid controleert", zegt Van Daalen op BNR.
 

Weinig toezicht parlement
“De minster moet toestemming geven of iemand mag worden afgeluisterd of voor andere bijzondere dingen die tegen iemand worden ondernomen. Wij als parlement hebben daar heel weinig toezicht op”, vult SP-Kamerlid Ronald van Raak aan.

Doelmatigheid
“Wat ook heel belangrijk is, is dat in het rapport wordt gezegd dat nu vooral wordt gekeken of de geheime dienst zich aan de wet houdt. Terwijl je ook heel erg goed moet bekijken of ze goed werken, effectief zijn. Ik vind het heel belangrijk dat we een commissie van toezicht hebben. Daar zitten mensen in die door de Tweede Kamer worden benoemd."
 

Daar heeft de SP’er zijn twijfels over, beaamt hij dan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen