Onno Hoes: Brabantse model voor vluchtelingenopvang is voorbeeld
Het Brabantse voorstel om met alle burgemeesters te kijken hoe de opvang van vluchtelingen verdeeld kan worden, is een voorbeeld voor de rest van het land. Dat zegt Onno Hoes, die sinds kort voor het Centraal Orgaan opvang Asielszoekers (COA) voor beter contact met gemeenten moet zorgen, op BNR.
Alleen bij echte noodsituaties moet er volgens Hoes misschien dwang ingezet worden, maar daar zijn we nog niet aan toe. "Maar ik sluit niet uit dat er nog op allerlei andere plekken in de wereld zo veel onrust komt, dat er weer nieuwe vluchtelingenstromen komen. Dus daar moeten we op voorbereid zijn, het is nog niet klaar." Uiteindelijk gaat het Hoes erom dat mensen geholpen worden. "Het is zo'n fragiele discussie, je moet stapje voor stapje kijken hoe je dingen kan verbeteren. Het hoofddoel is dat je mensen die huis en haard zijn kwijtgeraakt een fatsoenlijke plek geeft en uitzicht op een toekomst.
Op de weg terug
Hoes heeft een turbulente periode achter de rug nadat hij moest aftreden als burgemeester van Maastricht. Hij zat, zoals hij het zelf omschrijft, enige tijd 'ondergedoken', maar Onno Hoes is op de weg terug. "Uiteindelijk moet je het zelf doen." Hij is voorgedragen als voorzitter van de VVD Zuid-Nederland, waarin Brabant, Limburg en Zeeland zijn vertegenwoordigd. Op 23 april wordt de knoop hierover doorgehakt. Ook onderzoekt hij voor het COA hoe de huisvesting van statushouders versneld kan worden.
Hoes is, kortom, weer volop aan het werk sinds hij opstapte als burgemeester naar aanleiding van een verborgen-camerareportage van PowNed. Hij begrijpt maar al te goed wat politicus Jos van Rey gisteren bedoelde toen die zich, op weg naar de rechtbank, liet ontvallen: "Ik ben al veroordeeld."
Even een blokje om
Hoes: "Ook al wordt hij vrijgesproken van een aantal zaken, zijn leven komt nooit meer op de rails. Vanaf het moment dat het allemaal gebeurde destijds, is die man niet onder een steen terecht gekomen want zo is Jos niet, maar het is wel iemand die natuurlijk van alle kanten... je raakt in een sociaal isolement. Ik heb het zelf in een veel kleinere mate meegemaakt. Maar als je heel veel media-aandacht krijgt en die is behoorlijk negatief, dan zijn er een aantal mensen die zeggen: 'Ah joh, valt wel mee en kom op, biertje', maar heel veel mensen kijken ook van: 'Nou, ik loop maar even een blokje om'."
Onderduiken
Na alle ophef rond zijn persoon werd het even stil rond Onno Hoes. Hij had, zo zegt hij, de behoefte om "onder te duiken". Na een periode van uitslapen en Netflix kijken kreeg hij eind 2015 weer zin om dingen te gaan doen. "In mijn geval was het een half jaar. Rond de kerst vorig jaar dacht ik: en nu is het over. Toen viel het kwartje. Toen ging ik weer leven."
In januari liet Hoes weten dat hij ook wel weer voelt voor een burgemeesterschap. Gevraagd of hij al ergens heeft gesolliciteerd, antwoordt hij: "We gaan het wel zien, hoe het allemaal gaat lopen. Je moet nooit iets over dat soort dingen zeggen. Ja, je wilt nieuws maken, maar zo ver zijn we niet. Nee, er zijn mooie gemeentes. (...) Ik vind ook altijd belangrijk: je moet in een gesprek met een vertrouwenscommissie erachter komen of het klikt met elkaar."