Politiek17 mrt '16 16:16Aangepast op 19 sep '16 17:43

Van der Steur: Bouman houdt loon voor klussen bij politie

Auteur: Judith Laanen

Oud-korpschef Gerard Bouman blijft de komende twee jaar in dienst van de politie. Dat schrijft minister van der Steur van Veiligheid en Justitie vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto ANP
Foto ANP

Omdat Bouman bij de politie blijft, behoudt hij de schaal die bij de korpschef hoort tijdens deze periode, schrijft Van der Steur. Hij verliest wel zijn toelages, op één na. Zijn jaarsalaris van 185.000 euro blijft nagenoeg gelijk.Volgens de wet normering topinkomens mogen topfunctionarissen bij de overheid en de hoogste leidinggevenden in de (semi)publieke sector niet meer verdienen dan een minister. Voor 2016 is het maximumsalaris 179.000 euro.

Politiek verslaggever Jeroen Stans: "Van der Steur schrijft dat het een "lichte overschrijding" van de norm is, Bouman gaat geen nieuwe functie bekleden. Hij gaat tijdelijke klussen doen, te beginnen met 8 weken lang de politie in de Nederlandse Cariben te adviseren."Op de dag van aankondiging ontstond ook al ophef over het vertrek van Bouman. Volgens de minister zou Bouman met pensioen gaan, maar Bouman zelf ontkende dat. Vervolgens zei de minister dat Bouman tóch aanbleef om belangrijke dingen bij de politie te doen, zegt Stans. Daar komen de problemen die de minister had met de MH17 en de foto's van Volkert van der Graaf bij. "Reken er maar op dat Van der Steur weer heel veel uit heeft te leggen aan de Kamer, dit keer over een salaris."

'Je reinste zakkenvullerij'
SP-Kamerlid Nine Kooiman spreekt van je reinste "zakkenvullerij" door Bouman. "Waarom moet je meer verdienen dan de minister-president? Voor tijdelijke werkzaamheden! Bouman heeft leiding gegeven aan mensen die 5 jaar op de nullijn hebben gezeten. Ik vind dat onbegrijpelijk."

Ook politiebond ANPV reageert boos en verontwaardigd. "Dit is niet uit te leggen'', vindt Fred Driessen, voorzitter van politiebond ANPV (afdeling Amsterdam). "Bij de politie hebben we een geldtekort. Van dit jaarsalaris zouden we vier hoofdagenten kunnen betalen. Als een gewone agent zijn ontslag indient, gebeurt er niets. En bij een korpschef wordt een aparte baan gecreëerd.''

Van der Steur heeft besloten om Bouman onder de regeling te brengen die geldt voor alle ambtelijke topmanagers (regeling TMG). Deze topfunctionarissen hebben twee jaar de tijd om met behoud van salaris naar een andere functie te zoeken, ook als zij voortijdig zijn vertrokken. Tussentijds moeten ze wel beschikbaar zijn voor tijdelijke klussen.

Bouman vertrok 1 maart. Hij lag onder vuur vanwege de moeizame reorganisatie bij de politie. Deze pakte veel duurder uit dan afgesproken.

Gerelateerde artikelen