Politiek17 mrt '16 18:19

'Goede opvang en redelijk vangnet' voor Bouman

Auteur: Judith Laanen

Met de riante vertrekregeling voor oud-korpschef Gerard Bouman is niks mis. Er moest opvang voor hem worden gezocht en je moet wel voor een redelijk vangnet zorgen, zegt minister Van der Steur.

Volgens de minister is alles in overeenstemming met de wet- en regelgeving en sluit Boumans jaarsalaris aan bij de regeling voor vertrekkende topambtenaren. Omdat Bouman bij de politie blijft, behoudt hij de schaal die bij de korpschef hoort tijdens deze periode, schreef Van der Steur vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bouman blijft nog 21 maanden in dienst bij de politie tegen een jaarsalaris van 185.000 euro. Dat ligt hoger dan de wet normering topinkomens voorschrijft. Topambtenaren mogen niet meer dan een minister verdienen. In 2016 ligt het maximum voor het jaarsalaris op 179.000 euro.

 

Bouman stapte een paar maanden geleden op omdat de reorganisatie van de nationale politie was vastgelopen. Van der Steur: "We moeten op een nette manier opvang regelen, en dat hebben we ook gedaan."

Doelstellingen Nationale Politie niet gehaald
De doelstellingen zoals ze zijn gesteld voor de Nationale Politie kunnen niet worden bestempeld als gehaald, zegt de minister. Toch krijgt Bouman zijn vertrekregeling. "Daar hebben we met de Kamer uitgebreid over gesproken. Er was weinig vergelijkingsmateriaal: dit was de grootste reorganisatie in de geschiedenis van de Nederlandse overheid. Het is goed op een nette manier afscheid te nemen."

VVD: dit voelt niet goed
De eigen partij van de minister, de VVD, zegt dat dit niet goed voelt, aldus VVD-Kamerlid Ockje Tellegen: "Het is de vraag of dit het signaal is dat je wil uitzenden in een tijd waarin we naar meer geld zoeken voor de politie."

Politiebond ACP: gevoelsmatig past dit niet
Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp begrijpt de ophef heel goed. "Ik begrijp heel goed dat mensen denken: 'hoe kan dit'?" Volgens Van de Kamp zijn er wetten en regels voor dit soort vertrekregelingen. "Voor zover wij hebben kunnen zien past wat er nu gebeurt binnen de afspraken die er zijn met het kabinet en met de wet die daarvoor geldt. Daar is de Kamer zelf mee akkoord gegaan."

 

'Politie op straat zal dit begrijpen'

Bouman gaat zich als eerste bezig houden met acht weken lang advies geven aan de politie van de Nederlandse Cariben. Daarna gaat Van der Steur op zoek naar "andere klussen" voor Bouman. "Het is een uitstekende manager. Ik denk dat ik hem goed kan gebruiken. Dat geldt niet voor mij, maar ook voor andere ministers die gebruik van hem kunnen maken."

Gerelateerde artikelen