Politiek14 apr '16 17:15

VVD: Nederland, los Gibraltarconflict eens op

Auteur: Judith Laanen

Coalitiepartner VVD voegt nog een ambitie aan het Nederlandse EU-voorzitterschap toe. De partij wil dat het kabinet de al eeuwenlange ruzie over het Spaans-Britse Gibraltar oplost.

Het vliegveld bij de rots van Gibraltar. Foto ANP
Het vliegveld bij de rots van Gibraltar. Foto ANP

Premier Rutte heeft in Brussel zijn handen vol aan de vluchtelingencrisis, het Britse exit-referendum en ons eigen Oekraïne referendum. Maar de VVD voegt daar nog een ambitie aan toe: de regeringspartij wil dat het kabinet de al eeuwen durende Spaans-Britse ruzie over Gibraltar oplost.

Hoe zat het ook alweer?
Het draait allemaal om de Britse luchthaven van Gibraltar, oftewel de rots die tegen Spanje aanligt. Die luchthaven moet uitgebreid worden, maar Spanje houdt dat tegen. Gisteren vroegen belangenverenigingen in een brandbrief aan de Europese ministers van Transport om in te grijpen. Zo kunnen noodzakelijke hervormingen, onder andere met betrekking tot de rechten van vliegtuigpassagiers, alsnog doorgevoerd worden.

'Pakket maatregelen Europese luchtvaart stagneert'
VVD-Kamerlid Ton Elias stelde Kamervragen over de kwestie. Vanwege de al eeuwenlange ruzie stagneert nu volgens Elias een pakket aan buitengewoon belangrijke maatregelen die de Europese luchtvaart moeten hervormen. Dat gaat volgens hem om "niet zomaar iets": "De maatregelen kunnen 5 miljard euro per jaar aan brandstof besparen en tot 10 procent minder CO2-uitstoot leiden, ook belangrijk. En de ticketprijzen zouden erdoor omlaag kunnen."

 

Op 7 juni aanstaande vindt een transportraad plaats met EU-ministers die over het probleem gaan praten. Daar moet staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma - "kordaat typje" - naartoe, vindt Elias.

'Kabinet moet probleem serieus nemen'
Elias vindt dat het kabinet dit probleem serieus moet nemen en evenzo serieus moet bespreken. "Het gaat over de zogeheten 'Single European Sky', de eenwording van het Europese luchtruim zodat vliegtuigen bijvoorbeeld niet meer om hoeven te vliegen. Dat wordt nu opgehouden door het lullige conflict."

Elias zegt dat door deze ruzie de twee landen niet meetekenen aan een Europees verdrag. "Het echte probleem is politieke onwil. Het wordt tijd om dat te doorbreken en te zorgen dat dat gedonder eens ophoudt en dit hele Europese luchtruim gaat ontstaan waardoor al die voordelen kunnen worden bereikt."

Gerelateerde artikelen