Politiek14 apr '16 16:24Aangepast op 14 apr '16 17:42

EU-lidstaten gaan passagiersgegevens uitwisselen en opslaan

Auteur: BNR Webredactie

Europa gaat passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen opslaan én uitwisselen. Maar wat betekent dat voor je persoonsgegevens?

Foto ANP
Foto ANP

Het zogenoemde Passagiersnamen Register (PNR) wordt ingevoerd om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden. Luchtvaartmaatschappijen moeten de gegevens van de passagiers nu gaan verstrekken aan nationale autoriteiten. De gegevens worden op naam een half jaar bewaard, daarna gaan de gegevens voor 4,5 jaar naar een anonieme opslag.

Er is jarenlang over onderhandeld, ook omdat er zorgen waren over de privacy van burgers. De angst bestaat dat landen aan de haal kunnen gaan met de privégegevens van passagiers.

Wat wordt opgeslagen?
Je naam, geboortedatum, creditcardnummer, adres, paspoortnummer, telefoonnummer, alles dat je gebruikt hebt om een vlucht te boeken. Daarmee kunnen criminelen en hun netwerken opgespoord worden. De landen kunnen op verzoek het register bekijken.

CDA: PNR-gegevens moeten terrorisme zo moeilijk mogelijk maken
CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers stemde in met het plan. Volgens Lenaers lever je al heel veel gegevens in bij commerciële partners en staat hen niks in de weg om die gegevens te gebruiken. Die gegevens moeten nu juist gebruikt worden om het terroristen zo moeilijk mogelijk te maken.

Lenaers: "Luchtvaartmaatschappijen moeten die PNR-gegevens doorsturen aan de passagierseenheid van een lidstaat. Die doen een analyse. Als daar relevante informatie uitkomt wordt het gedeeld met alle andere landen." Eén hardnekkig misverstand wil Lenaers uit de wereld helpen: "Wat voor maaltijd iemand nuttigt staat niet in de categorieën die geanalyseerd worden."

De EU wisselt al persoonsgegevens uit met onder meer de Verenigde Staten en Canada. Onder bepaalde, strikte omstandigheiden mag verzamelde data gedeeld worden met andere landen.EU gaat dezelfde privacywet voeren
Eerder vandaag keurde het Europees Parlement een nieuwe wet over de bescherming van persoonsgegevens goed. Daarmee is een einde gekomen aan de versnipperde wetgeving in Europa op dat gebied. Door de nieuwe verordeningen kunnen burgers persoonlijke gegevens beter inzien, wijzigen en controleren. De regels gaan in 2018 in. De 28 EU-lidstaten hebben er jarenlang intensief over onderhandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen