Politiek6 aug '13 16:51

Irritaties over Gibraltar naar nieuw dieptepunt

Auteur: BNR Webredactie

Premier Cameron is diep bezorgd. Madrid is boos. En de inwoners van Gibraltar bedroefd over Spanjes getreiter met strenge grenscontroles.

Het rotsachtige gebied werd in 1713 aan Groot-Brittannië toegewezen bij de Vrede van Utrecht, maar Spanje heeft dit altijd bestreden.

De directe aanleiding voor de meest recente onderlinge wrijvingen was het feit dat Gibraltar besloot rotsblokken in zee te gooien om een kunstmatig rif te vormen, zegt correspondent Lia van Bekhoven in Londen. De Spaanse vissers kunnen daardoor hun werk niet meer doen.

Spanje voerde de afgelopen maand in het gebied vaker grenscontroles uit, wat voor veel vertraging bij reizigers naar Gibraltar zorgde. De Britse minister van het gebied zei maandag dat "Spanje zich gedraagt als Noord-Korea''.

"Het feest is over'', zo benadrukte de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo zondag de claim dat Gibraltar zijn land toebehoort. De Britse premier David Cameron liet maandag weten zich "ernstige zorgen'' te maken. Hij eist dat Spanje zich nader verklaart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen