Politiek15 apr '16 16:28

Tappen via de kabel moet armslag inlichtingendiensten vergroten

Auteur: Thijs Baas

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen telecommunicatie via de kabel gaan afluisteren. De geheime diensten AIVD en MIVD kunnen straks onder meer chatsessies, e-mails en telefoongesprekken onderscheppen. Wel zal het toezicht worden verbeterd, zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Plasterk en zijn collega Jeanine Hennis van Defensie presenteerden deze plannen als onderdeel van voorstellen om de diensten meer armslag te geven in de strijd tegen terrorisme (jihadstrijders), zware criminaliteit, cyberaanvallen en (bedrijfs-)spionage. De diensten moeten daarvoor wel vooraf toestemming vragen aan de minister en een onafhankelijke commissie, de zogenoemde Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

 

Het is het kabinet al jaren een doorn in het oog dat alleen maar verkeer via de ether kan worden afgeluisterd, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Het gaat Plasterk niet om de zogenaamde sleepnetmethode, waarbij alle mogelijke data worden binnengeharkt, maar wel om het gerichter opsporen van Syriëgangers. We  gaan een maand lang alleen van nummer naar nummer bijhouden wie er van Nederland naar Syrië belt, zonder naar de inhoud van de gesprekken te kijken."

Pas de volgende stap zou volgens Plasterk zijn om aan de hand van die gesprekken mensen te detecteren die op hun beurt opvallend veel met die mensen bellen. "En dan zou pas in een derde stap naar de inhoud van zo'n gesprek geluisterd mogen worden", bezweert hij. Maar dan wel onder aangescherpt toezicht van TIB, waarin rechters zitten die onafhankelijk kijken of er getapt mag worden. "En we hebben toezichthouders die achteraf kunnen bepalen of men zich aan de regels heeft gehouden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen