Politiek5 nov '15 16:19Aangepast op 5 nov '15 16:44

Wiebes: faillissement muntenmaker KNM ligt niet voor de hand

Auteur: Sam de Voogt

Staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) acht het niet voor de hand liggend dat muntenmaker Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) failliet gaat, aangezien het Rijk de grootste afnemer is.

De staatssecretaris wilde echter nog niet ingaan op wat er dan wel gebeurt met het bedrijf. Hij wil de strategische heroriëntatie voor het bedrijf afwachten, en verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar te kunnen zeggen wat de voorkeur geniet van het kabinet.

KNM verzorgt de productie van Nederlandse euromunten en staat momenteel op omvallen. De Volkskrant meldde vanochtend dat het bedrijf onder verscherpt toezicht is gesteld. Topman Maarten Brouwer heeft inmiddels onder druk van het kabinet zijn vertrek bekend gemaakt.

Verplaatsing niet automatisch faillissement
Er zijn verschillende opties die overwogen worden, waaronder een faillissement van de muntenmaker, maar ook de verplaatsing van de productie van de Nederlandse euromunten naar het buitenland. Nederlandse bankbiljetten en Nederlandse paspoorten worden ook al in het buitenland gemaakt. Volgens staatssecretaris Wiebes hoeft de verplaatsing van de productie overigens niet automatisch een faillissement te betekenen van KNM.

Negentien landen hebben de euro als officiële munteenheid. De munt werd op 1 januari 2002 ingevoerd in twaalf landen, nadat in het Verdrag van Maastricht in 1992 werd besloten tot de invoering. Officieel zijn alle 28 landen van de EU verplicht de euro in te voeren. Daarvoor moeten ze wel aan strenge eisen voldoen. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken hebben in 1992 een uitzonderingspositie bedongen, terwijl Zweden bewust niet aan de eisen voldoet.

Gerelateerde artikelen