Politiek15 apr '16 19:51

'Alleen rechters in staat tot objectief toezicht afluisterpraktijken'

Auteur: Thijs Baas

Het toezicht op de wetgeving rond afluisteren door inlichtingendiensten moet eigenlijk in handen zijn van rechters. Dat zegt Ot van Daalen, onderzoeker bij het Instituut voor Recht en Informatie, tegen BNR. Zij hebben de meest onafhankelijke positie bij het vooraf toetsen van afluisterpraktijken.

Foto: ANP
Foto: ANP

De minister mag actieve rechters immers niet ontslaan, in tegenstelling tot oud-rechters of mensen met een anderszins juridische achtergrond, meent hij. "Als zo'n commissie wordt aangesteld door de minister, dan kan die mensen in de commissie zetten die groen licht geven. Of, als ze dat niet doen, kan hij ze ook makkelijker weer ontslaan. Die onafhankelijkheid van die commissie is een springend punt en we weten nog niet precies hoe dat is geregeld."

 

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken onderneemt een nieuwe poging om inlichtingendiensten meer mogelijkheden te geven om internet en telefonie af te luisteren. Maar voordat die wet die dat mogelijk moet maken definitief wordt goedgekeurd, zal de Raad van State de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nadrukkelijk laten meewegen. Van Daalen: "Uit een andere uitspraak van dat Hof kun je zelfs opmaken dat er grenzen zijn aan het aantal gegevens dat je mag aftappen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen