Politiek20 mei '15 12:52Aangepast op 20 mei '15 13:30

Burgemeester Haaksbergen ziet geen reden om op te stappen

Auteur: Thijs Baas

Het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is geen reden voor burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen om op te stappen. Er is genoeg reden om maatregelen te nemen om zulke ongelukken in de toekomst te voorkomen en Gerritsen neemt naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid door de aanbevelingen over te nemen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar volgens letselschadespecialist Yme Drost, die 50 slachtoffers en nabestaanden bijstaat, zit er voor Gerritsen weinig anders op dan op te stappen. "Als je constateert dat burgemeester Gerritsen die vergunning nooit had mogen verleden en vervolgens volhardt dat er helemaal niets mis was met die vergunningverlening waarvan de onderzoeksraad nu zegt dat er van alles mis is, dan ben je als burgemeester niet meer geloofwaardig en kun je nog maar één ding doen: je bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen en aftreden."

 

Of Gerritsen op de steun van de gemeenteraad kan rekenen, kan hijzelf op dit moment nog moeilijk inschatten. Wel heeft hij al toegezegd om de uitkomsten van het rapport te bespreken. "Ik heb voor mezelf de afweging gemaakt om aan de slag te gaan en de organisatie te verbeteren. Natuurlijk is het vertrouwen van de raad heel belangrijk voor het functioneren van de burgemeester."

Aanbevelingen
Gerritsen trekt nadrukkelijk zijn lessen uit de aanbevelingen van de raad. "Ik vind het een heel goed rapport van de onderzoeksraad, met aanbevelingen die waardevol zijn voor Haaksbergen en heel Nederland. Met de kennis van nu kun je twee lessen trekken: dat de burgemeester er beter op moet toezien dat ambtenaren hun werk goed doen en dat de organisatie zorgt dat ambtenaren daartoe in staat zijn."

Dat de gemeente kritischer moet zijn bij de vergunningverlening, zoals de raad adviseert, staat volgens Gerritsen ook als een paal boven water. "Het gaat niet alleen om het feestje en de sociale activiteit, maar er moet nog meer prioriteit worden gegeven aan de veiligheid. Ik zie dat als een wake up-call van de Onderzoeksraad aan heel Nederland. Het model waarin wij werkten in Haaksbergen en andere gemeenten is niet geschikt voor vergunningverlening bij evenementen. De veiligheid staat onvoldoende centraal."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen