Politiek28 mei '15 07:10

Monstertruckdrama kost burgemeester Haaksbergen de kop

Auteur: Pieter van den Akker

Burgemeester Gerritsen van Haaksbergen is afgetreden. De gemeenteraad had geen vertrouwen meer in hem vanwege het monstertruckdrama van eind vorig jaar. "Dit betekent veel voor slachtoffers in emotionele zin."

Foto: ANP - De opgestapte burgemeester Gerritsen van Haaksbergen
Foto: ANP - De opgestapte burgemeester Gerritsen van Haaksbergen

De vergunningverlening voor dat evenement was niet goed gegaan, constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorige week. Gerritsen hield tot nu toe vol dat hij geen fouten had gemaakt en met de kennis van nu de vergunning zelfs weer had verleend.

“En weg is burgemeester Gerritsen”, zegt verslaggever Hugo Reitsma op het moment dat Gerritsen zich woensdagavond uit de voeten maakt zonder vragen van de pers te beantwoorden. Reitsma: “Hij is geen communicatiestrateeg naar eigen zeggen."
 'Geen persoonlijke verwijtbaarheid'
Gerritsen even daarvoor nog: “Ik ben bestuurlijk verantwoordelijk voor de vergunningverlening. Ik zie en voel echter geen persoonlijke verwijtbaarheid voor door de Onderzoeksraad geconstateerde tekortkomingen.”

Maar de gemeenteraad dacht daar anders over, inclusief coalitiepartijen PvdA, D66 en Leefbaar Haaksbergen. “De verklaring die de burgemeester zojuist heeft afgelegd heeft ons niet kunnen overtuigen”, zei de een. En de ander: “D66 vindt dat het zelfreflecterende vermogen van de burgemeester ontbreekt.” “We vragen de burgemeester zich op zijn positie te beraden”, aldus de derde.

Daarop vroeg Gerritsen om een schorsing. Na een half uur beraad achter de schermen trekt hij de onvermijdelijke conclusie: “Er is onvoldoende vertrouwen.”

Belangrijk voor slachtoffers
Een belangrijke conclusie voor de slachtoffers, zegt letselschade-expert Ime Drost. “Voor de slachtoffers betekent dat dat nu eindelijk een keer een van de verantwoordelijke partijen zegt: we hebben dat niet goed gedaan. Dit betekent veel voor slachtoffers in emotionele zin. Dat moet je niet onderschatten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen