VVD: Dure medicijnen alleen vergoeden als ze werken
Minister Schippers wil van de farmaceutische industrie meer openheid over de kosten van dure medicijnen. Haar partij, de VVD, steunt haar pleidooi, en vindt bovendien dat voor zulke medicijnen alleen betaald moet worden als duidelijk is dat ze werken.
Minister Schippers zei op de zomereditie van het World Economic Forum in China dat de samenleving recht heeft op transparantie over dure medicijnen, omdat de samenleving ook de kosten daarvoor moet opbrengen.
Er komen steeds meer zeer dure medicijnen op de markt. Ze zijn vaak bestemd voor een klein aantal patiënten en zijn mede daardoor prijzig. Maar alleen de industrie kent het kostenplaatje van de geneesmiddelen, zegt Schippers. Ze voert inmiddels al gezamenlijk met België en Luxemburg prijsonderhandelingen met de farmaceutische industrie omdat ze samen sterker staan.
Niet altijd effectief
Tweede Kamerlid Arno Rutte, net als Schippers van de VVD, is het met de minister eens. “We staan voor enorme uitdagingen in de farmaceutische zorg. Enerzijds heel mooie kansen met nieuwe middelen voor ziektes die we op dit moment echt niet kunnen genezen – vaak ook immuno-therapeutische middelen, een heel andere manier van behandelen – maar ze zijn schreeuwend duur, niet altijd even effectief, en hoe de prijzen zijn opgebouwd, weten we niet.”
Volgens Rutte is het goed mogelijk dat in Nederland te hoge prijzen worden betaald. “Het gaat om middelen die op de markt komen. In Nederland stroomden ze altijd automatisch in het pakket – ‘nieuwe middelen zijn misschien wel effectief’ – en over de prijs zeiden we niets.”
Niet goed, geld terug
Daar moet maatwerk voor in de plaats komen, vindt het Kamerlid. Als voorbeeld noemt hij de recente afspraak tussen fabrikant Celgene en de zorgverzekeraars. Celgene maakte een nieuw middel tegen de ziekte van Kahler. Als de kuur bij een patiënt niet werkt, betaalt Celgene de kosten terug aan de verzekeraar.
Rutte wil dat dit voorbeeld vaker gevolgd wordt. “Veel belangrijker is dat we gaan kijken: bij welke patiënt werkt dit middel, en betaal alleen als het werkt bij een patiënt en ook echt effectief is. Die effectiviteit gerelateerd aan: ‘bij welke patiënt werkt het?’, dát moet de norm zijn.”
Als van tevoren nog niet duidelijk is of een middel zin heeft, moet het toch worden uitgeprobeerd, vindt Rutte. Ook dan wil hij dat alleen betaald wordt voor de gevallen waarin het gewerkt heeft. “Nu zegt de minister: eerst dat soort afspraken, en dan pas het pakket in. Ik denk dat het heel goed is, om ook in de toekomst een heel breed pakket aan medicijnen beschikbaar te houden.”
Volgend jaar, als Nederland voorzitter van de Europese Unie is, wil Schippers het onderwerp hoog op de agenda plaatsen.
Hoe denk jij over de plannen van Schippers en Rutte? Stem op de BNR Topic: 'Verstrek dure medicijnen op basis van 'no cure no pay'.