Politiek2 nov '15 16:34Aangepast op 2 nov '15 17:39

Wiebes onderhandelt met oppositiepartijen over belastingplan

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) is bereid om aanpassingen aan het Belastingplan voor volgend jaar door te voeren in ruil voor steun in de Eerste Kamer. Zo heeft hij hogere belasting op gas voorgesteld en wil hij meer geld beschikbaar maken voor gezinnen met kinderen.

Staatssecretaris Eric Wiebes. ANP
Staatssecretaris Eric Wiebes. ANP

Wiebes moet op zoek naar steun voor zijn Belastingplan nu de VVD en de PvdA geen meerderheid meer hebben in de Eerste Kamer. Ze hebben slechts 21 van de 75 zetels. Daarvoor is de staatssecretaris bereid het plan aan te passen, zo bleek vanmiddag uit een debat over het plan. Vorig jaar liepen onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositie over een grote hervorming van het belastingstelsel nog stuk. Volgens politiek verslaggever Laurens Boven zoekt Wiebes naar een manier "om alle partijen een beetje tevreden te houden".

Het plan om meer geld beschikbaar te maken voor gezinnen waar één ouder een inkomen is een tegemoetkoming aan christelijke partijen. Dat geld - 100 miljoen - zou beschikbaar worden gemaakt door aanpassingen in het Belastingplan voor volgend jaar, zo zei Wiebes vanmiddag in een debat over het plan. Het bedrag zou weggehaald kunnen worden bij de vergroening van het belastingstelsel, en besteed kunnen worden aan meer kinderbijslag of een hoger kindergebonden budget. Dat zou geen banen kosten, zei de staatssecretaris volgens ANP.

Openbare onderhandeling
Het tweede idee is een belastingverhoging voor grootverbruikers van gas terwijl de belasting op elektriciteit omlaag gaat. Het is allemaal onderdeel van de "openbare onderhandeling" die staatssecretaris en oppositie aan het voeren zijn volgens politiek verslaggever Laurens Boven. 

De christelijke oppositiepartijen, die vanochtend al aangaven dat alleenverdieners geholpen dienen te worden met de nieuwe belastingplannen, reageerden niet unaniem positief. Volgens de SP zou de maatregelen op 30 euro per kind neerkomen, schrijft ANP. Een voorstel voor een aanpassing van de overdraagbare heffingskorting neemt Wiebes in overweging. Dat kon op meer goedkeuring rekenen van de oppositiepartijen.

Gerelateerde artikelen