Politiek21 apr '15 07:07

‘Veel mensen blijven het liefst in eigen regio’

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) benadrukt dat een groot deel van de vluchtelingen in de wereld liever in de regio blijft dan op een bootje naar Europa stapt. Die mensen hebben fatsoenlijke opvang nodig. En kansen.

“De meeste mensen vinden opvang in de regio. Dat is ook goed, maar die opvang moet wel fatsoenlijk zijn. Mensen moeten niet in de kou zitten, zonder voorzieningen.” Daarin moet worden geïnvesteerd, zegt Ploumen.

“Veel mensen willen het liefst in de eigen regio blijven. Dat laat niet onverlet dat er natuurlijk ook mensen naar Europa komen en dat we natuurlijk met elkaar moeten bespreken hoe niet alleen maar Italië het grote deel van de opvang doet, maar ook andere landen hun verantwoordelijkheid nemen.” Ploumen noemt het “hartverscheurend” dat zo veel bootvluchtelingen op weg naar Europa om het leven komen.

“In veel landen in de regio waar mensen vandaan komen, is het gewoon onveilig. Daar kun je gewoon geen bestaan opbouwen. Maar er is ook een gebrek aan kansen”, zegt de minister. Ploumen vertelt over een gesprek dat zij had met ambassadeurs van een aantal West-Afrikaanse landen. “Het zijn vaak de jonge mensen uit hun landen die in die boten stappen. Hij zei: ons hart breekt, want wij willen zo graag dat zij thuis gelukkig zijn en thuis een bestaan opbouwen. Maar daar is wel bedrijvigheid voor nodig. Kansen. Banen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen