Politiek2 jun '14 08:25Aangepast op 2 jun '14 09:10

Ploumen: Veel animo bij Nederlands mkb voor handel met Turkije

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reist drie dagen door Turkije… voor handel en hulp.

Ploumen maakt de reis door Turkije met in haar kielzog 30 Nederlandse bedrijven. Het doel is de handel met Nederland te bevorderen. Ook brengt ze een bezoek aan een vluchtelingenkamp aan de grens met Syrië. Ze overweegt naar eigen zeggen een bijdrage te geven voor hulp aan de vluchtelingen daar.

De handelsmissie doet drie steden aan: Istanbul, Ankara en Gaziantep. Verder spreekt Ploumen met onder anderen minister Nihat Zeybeykci van Economische Zaken en vicepremier Ali Babacan.

Veel kansen
Turkije kende de afgelopen jaren een flinke groei. Voor Nederlandse ondernemers zijn er kansen te over, zegt Ploumen: “Turkije is een grote economie en een groeiende economie. De afgelopen tien jaar is zij verdrievoudigd, met een export ter waarde van 3,5 miljard. Er liggen heel veel kansen in sectoren als water, zorg, landbouw: sectoren waar Nederland heel goed in is en heel veel te bieden heeft.”

Zorgen
Toch kunnen er voor ondernemers ook struikelblokken zijn in Turkije, zoals onrust en repressie. Dit zal Ploumen dan ook bespreken met Babacan. “We maken ons zorgen over de situatie in Turkije. Wat er nu gebeurt, past niet in een democratische rechtsstaat. Het verbieden van Twitter hoort daar bijvoorbeeld niet bij. Maar het heeft mogelijk ook implicaties voor het ondernemersklimaat.”

Desondanks, zegt de minister, is de animo bij het Nederlandse bedrijfsleven om zaken te doen in Turkije “vooralsnog heel groot”.

Een kort overzicht van de handelsrelatie tussen Nederland en Turkije

Export:
In 2012 bedroeg de uitvoer van goederen naar Turkije in totaal 4,7 miljard euro. De export bestond voor een derde uit machines en vervoermaterieel. Verder ging het om metaalhoudende ertsen, kunststoffen in primaire vorm, aardolieproducten en organische chemicaliën.

Import:
Nederland voerde in 2012 voor 2,1 miljard euro aan goederen in uit Turkije. Kleding was het belangrijkste importproduct. Het nam een derde van de totale import voor z'n rekening. Daarnaast werden er voertuigen, textielgaren en stof, groenten en fruit, ijzer en staal geïmporteerd.

Investeringen:
Bijna 6 miljard euro investeerde Nederland in Turkije in 2012. Vooral bedrijven uit de financiële dienstverlening en de industrie investeerden in het land. Nederlandse bedrijven zetten in 2011 ongeveer 6,8 miljard euro om in Turkije. Turkije investeerde in 2012 zo'n 1,5 miljard euro in ons land. Turkse bedrijven behaalden hier in 2011 een omzet van 136 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen