Politiek31 aug '15 18:20

Vijf procent loonsverhoging voor ambtenaren stap dichterbij

Auteur: Marjan van den Berg

Een overwinning voor minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken): zijn loonbod voor ambtenaren krijgt brede steun bij vakbondsleden, al blijft steun van de FNV uit.

De leden van de vakbonden CNV, het Ambtenarencentrum en CMHF hebben ingestemd met het loonbod van minister Plasterk. Die biedt in ruil voor een soberder pensioen ruim 5 procent loonsverhoging voor twee jaar en een eenmalige uitkering van 500 euro. Alleen de FNV weigerde het bod voor te leggen aan de achterban.

Een “ruime meerderheid” van de achterban kan zich in de deal vinden, laat voorzitter Patrick Fey van CNV Overheid weten. Hij is blij met de brede steun, die het akkoord rechtsgeldig maakt. Daarmee komt een einde aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector.

De bij de centrales aangesloten politiebonden stemden niet in met de overeenkomst. Dit heeft er volgens Fey mee te maken dat zij nog aanvullende afspraken willen.

Honderdduizenden medewerkers kunnen volgens Fey in september of oktober al de eenmalige extra uitkering van 500 euro verwachten. De afgesproken loonsverhoging van ruim 5 procent in 2015 en 2016 zal stapsgewijs in de salarisbetalingen worden doorgevoerd.

Gevolgen voor pensioenen
FNV, de grootste vakbond van Nederland, is het niet eens met het akkoord. Volgens FNV is de loonstijging een sigaar uit eigen doos en leidt deze tot pensioenverslechtering voor miljoenen mensen. FNV dreigde eerder al met acties en riep het kabinet op om af te zien van het loonvoorstel.

Gevraagd naar de precieze gevolgen voor de pensioenen, zegt Plasterk: “De manier waarop het pensioen wordt opgebouwd, zal voortaan dan in de publieke sector precies hetzelfde zijn als het ook bij de grote pensioenfondsen in de marktsector is. Dus het is gekoppeld aan de prijzen; dat betekent een waardevast pensioen. Dat is een heel redelijke manier om het te doen.”

Hoeveel mensen er met hun pensioen op achteruit zullen gaan, kan de minister niet voorspellen. “Dat hangt af van de aannames over hoeveel de lonen gaan stijgen, en de prijzen gaan stijgen in de komende zestig jaar. En eerlijk gezegd weten we dat niet. Als we terugkijken over de afgelopen tientallen jaren, als dat zich zou doorzetten, dan ga je er niet noemenswaardig op achteruit.”

Gerelateerde artikelen