Politiek12 jun '15 16:00

Asscher: Oppositie zal zeker met ons willen praten

Auteur: Marjan van den Berg

Vicepremier Lodewijk Asscher is ervan overtuigd dat de oppositiepartijen willen komen praten over het nieuwe belastingplan dat in de maak is.

Foto: ANP
Foto: ANP

De regeringsfracties VVD en PvdA zijn dicht bij een overeenkomst hierover met het kabinet. Maandag praten ze verder.

Asscher verwacht dat de oppositiepartijen bereid zullen zijn mee te praten zodra het akkoord er ligt. “De plannen waar wij aan werken, zijn mede op voorspraak van de verschillende partijen. De ideeën daarvoor zijn ingebracht in de gespreksrondes van Wiebes”, zegt hij.

 

Achterkamertjes
Hij erkent dat de communicatie over het nog geheime plan de afgelopen week "niet eenduidig'' was. Dat komt volgens hem omdat het mensenwerk blijft.

Oppositiepartijen als de SP, CDA, PVV en ChristenUnie hebben de afgelopen dagen laten weten dat ze niet "in achterkamertjes'' willen onderhandelen over het plan. Het kabinet van VVD en PvdA heeft hen nodig om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer.

Asscher wil de gesprekken met oppositiepartijen nog voor de zomer voeren. Verwacht hij er ook al voor de zomer met hen uit te komen? Asscher: “Het zou het mooiste zijn.”

Volgens de vicepremier is het juist nu tijd om spijkers met koppen te slaan. “Waar het ons om gaat, is dat we, in de periode waar we nu in zitten, waarbij de economie echt aantrekt, met slimme maatregelen het stelsel zo hervormen dat weer meer mensen aan een baan komen. Daar willen we mee beginnen in 2016, dus moet je op Prinsjesdag de plannen kunnen presenteren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen