Politiek11 jun '15 13:05Aangepast op 11 jun '15 17:24

Oppositie snakt naar helderheid over belastingakkoord

Auteur: Eva Oude Elferink

Er blijkt toch geen akkoord tussen PvdA en VVD over de hervorming van het belastingstelsel. De oppositie wil nu dat Rutte openbaar maakt wat er tot nu toe is onderhandeld, maar de premier ziet daar niets in. Het plan is volgens hem dan bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Gisteren meldde Wiebes nog een akkoord op hoofdlijnen. Nu schrijft hij in een brief naar de Kamer: "Het kabinet is dicht bij overeenstemming over mogelijkheden om de lasten op arbeid te verlagen en het stelsel te vereenvoudigen". Premier Rutte liet in een reactie weten er op ‘een haar na uit te zijn’.

De verwarring is wat dat betreft compleet, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. "Gisteren leek het erop dat alleen nog met de oppositie hoefde te worden gesproken, maar zo ver zijn ze duidelijk nog niet."

Achterkamertjes
Volgens Rutte is het zaak dat het plan in vertrouwelijkheid in ‘de achterkamertjes’ wordt besproken.

 

"Terwijl je hier alleen uit kunt komen als je allemaal een beetje geeft en neemt. Zo kun je naar een breed draagvlak toewerken.”

Geïrriteerd
De oppositie reageerde zeer geïrriteerd op de brief. “Een dergelijk begin komt een snel onderhandelingsproces natuurlijk niet ten goede”, zegt Boven

Rutte doet een heel dringend beroep op de oppositie. “Ik weet zeker dat de oppositiepartijen zich heel verantwoordelijk voelen om de ruimte die er nu voor economisch herstel is te pakken. Ik nodig ze uit om, zodra het kabinet er uit is, het gesprek aan te gaan met ons.”

Gerelateerde artikelen