Politiek19 dec '13 06:11Aangepast op 19 dec '13 06:53

Raad geeft burgemeester Hoes tweede kans

Auteur: BNR Webredactie

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht krijgt een tweede kans. De meeste partijen in de gemeenteraad geven de VVD'er 'de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals het een burgemeester betaamt'.

Dat hebben de partijen vannacht laten weten in een gezamenlijke verklaring. De verklaring betekent mogelijk nog niet het einde van de ophef rond de burgemeester. Zo waarschuwen de partijen dat de activiteiten van Hoes op een datingsite mogelijk nog opduiken in de media. De burgemeester was in opspraak geraakt na een kus in een hotellobby met een 24-jarige man.

Consequenties
De burgemeester zegt spijt te hebben van zijn handelen. Daar leken de meeste partijen gisteravond genoegen mee te nemen, al liet een aantal kleinere partijen weten erg kritisch te blijven. "Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester, dan heeft dat consequenties."

Volgens fractievoorzitter Frans Bastiaens van de PvdA hebben de ontwikkelingen schade toegebracht aan het ambt van burgemeester. Hoes heeft volgens hem gezegd dat het niet meer zal gebeuren.

Ruimte
Fractievoorzitter Bert Jongen van D66 zei dat Hoes 24 uur per dag burgemeester is, zeven dagen in de week. "Wij geven hem de ruimte om dat waar te maken, en daar hoort geen datingsite bij."

Geen enkele fractie zag in de gebeurtenissen aanleiding om Hoes naar huis te sturen, zei fractievoorzitter Michel Severijns van de VVD. Hoes is niet gevraagd of hij seks heeft gehad met de jongeman, zei Severijns. Hoes zelf vluchtte na de vergadering het gebouw uit, belaagd door cameraploegen.

Gerelateerde artikelen