Politiek11 apr '14 09:50

Wietkweker probeert rechter te verleiden tot politieke uitspraak

Auteur: Marjan van den Berg

Veertig kilo wiet had hij liggen, Doede de Jong uit Appelscha. De teler van biologische wiet moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden en gebruikt dat moment om te pleiten voor legalisering van wietteelt.

De Jong teelt al decennialang biologische wiet en heeft daar nooit een geheim van gemaakt. Lange tijd werd dit gedoogd, maar in 2010 werd zijn plantage door de politie opgerold. Het OM vordert ook ruim een half miljoen euro van De Jong omdat het de kweker ook verdenkt van de verkoop van wiet.

Hij geldt als een principiële biologische wietkweker en een hartstochtelijk pleitbezorger van legalisering van de hennepteelt. De 63-jarige De Jong vindt dat hij zich juist inzet voor de volksgezondheid door biologische wiet te telen.

De-criminaliseren
Hij wil van het proces een politiek proces maken. Want hoe kan het dat Nederland de verkoop van wiet gedoogd, maar tegelijkertijd de teelt bestrijdt? “Het OM zegt bijvoorbeeld: wij hebben dit beleid om de criminaliteit te bestrijden. Wat ik doe, is in feite de materie te de-criminaliseren en ik probeer een biologisch product te leveren. Dus ik doe in feite wat zij pretenderen te doen", zegt De Jong.

In een tv-documentaire noemde hij het Nederlandse softdrugsbeleid vorig jaar al "waanzinnig, inconsistent, hypocriet, contraproductief, illusoir en juridisch volslagen incorrect.''

Idiote toestand
Ook Theo de Roos, hoogleraar Strafrecht in Tilburg, vindt de huidige situatie lastig te verkopen. “Eigenlijk spreek ik geen enkele rechter of officier die, als er weer een zoveelste wietplantage-zaak is afgehandeld, juichend zegt: hoera, hier hebben we de criminaliteit een grote slag toegebracht en wat zijn we toch ontzettend nuttig bezig.”

De hoogleraar vervolgt: “Ik denk dat de overgrote meerderheid, ook zeer ervaren, senior officieren en rechters, het eigenlijk een idiote toestand vinden.”

Het proces tegen Doede de Jong begint om half twee. Het belooft druk te worden, want medestanders hebben opgeroepen naar de rechtbank in Leeuwarden te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen