Politiek27 jun '14 08:15

'Regulering wietteelt is echte oplossing'

Auteur: Marjan van den Berg

Burgemeester Paul Depla van Heerlen is blij met het pleidooi van de PvdA in de Eerste Kamer om te gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt.

PvdA-senator Guusje ter Horst riep VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gisteravond in Nieuwsuur op een proef te beginnen waarbij gecertificeerde bedrijven hennep mogen leveren aan coffeeshops.

Volgens haar slaat Opstelten de wens van de helft van de burgemeesters van plaatsen waar coffeeshops zijn in de wind. Die burgemeesters zeggen dat ze de situatie in Noord-Brabant en Limburg niet langer voor hun rekening kunnen nemen vanwege de criminaliteit die met de wietteelt gepaard gaat, aldus Ter Horst.

Echte oplossing
Burgemeester Paul Depla van Heerlen pleit al langer voor gereguleerde hennepteelt. Nu wordt de verkoop van wiet gedoogd, terwijl de productie ervan illegaal is. Hierdoor zijn de softdrugs niet te controleren. “Wij zijn heel erg tevreden dat ook vanuit de Eerste Kamer er steun komt om, naast de aanpak van illegale hennepplantages – want die moeten aangepakt worden – ook een echte oplossing komt voor het probleem; die ligt wat ons betreft in de regulering van de wiethandel”, zegt Depla.

Opstelten is tegen gereguleerde wietteelt en heeft daarvoor tot nu toe een meerderheid in de Tweede Kamer. Ter Horst hoopt dat er in de Tweede Kamer alsnog een meerderheid komt voor een proef met gecertificeerde hennepteelt.

Proef
Depla verwacht niet dat Opstelten gemakkelijk overstag zal gaan, maar stelt zijn gemeente beschikbaar als proeftuin, mocht het zo ver komen. “Als dat verzoek vanuit de Eerste Kamer komt en het wordt overgenomen door de minister, dan staan we als eerste klaar om die proef uit te voeren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen