Politiek11 mei '15 17:00

Pechtold waarschuwt David Cameron: take it or leave it

Auteur: Pieter van den Akker

De Britse premier David Cameron belooft 'keiharde onderhandelingen met de EU' na zijn verkiezingsoverwinning van vorige week. Volgens D66-leider Alexander Pechtold heeft Cameron maar twee opties: bij de EU blijven en stoppen met zeuren. Óf uit de EU stappen en dan ook accepteren dat de Britten de voordelen die de EU biedt moeten missen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Cameron wil aanpassingen van het lidmaatschap van Groot-Brittannië, weet verslaggever Jaap Jansen die Alexander Pechtold voor zijn microfoon heeft staan. Of de D66-leider Cameron steunt, net als Mark Rutte die ook wel voelt voor aanpassingen? Pechtold: "Ik wens ze veel succes. Dit zijn van die verkiezingsbeloftes die niet meer zo warm zijn als de soep eenmaal gegeten wordt."

Voordelen van EU
Cameron verschilt van mening met de United Kingdom Indepence Party en ongeveer 60 van zijn partijleden die liever uit de EU willen. Cameron wil dat niet, maar vindt wel dat er zaken moeten veranderen. Pechtold: “Nou ja, kijk, als ze er uit willen, moeten ze er uit. Dan zullen ze de gevolgen merken. Ik denk dat landen als Nederland en Groot-Brittannië te weinig dagelijks voelen wat het verschil is tussen in de Europese Unie zitten met alle voordelen die dat heeft op het gebied van veiligheid, welvaart en het oplossen van alle problemen die we in de Europese Unie hebben - of het nou gaat om energie, duurzaamheid of migratiestromen."
 Chantage
Wat Pechtold betreft worden de Britten tegemoet gekomen ‘daar waar het onderwerpen zijn die we allemaal belangrijk vinden: niet te veel regelzucht en goed samenwerken’. “Maar als de Britten ons denken te chanteren… no way. Dan gaan ze er maar uit en dan zullen ze het verschil ook merken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen