Politiek11 mei '15 15:18Aangepast op 11 mei '15 15:49

Cameron gaat gigantisch bezuinigen, ministers benoemd

Auteur: BNR Webredactie

De belangrijkste benoemingen voor het nieuwe Britse kabinet van premier Cameron zijn achter de rug, nu de invulling van de plannen nog. Er wordt met 12 miljard pond 'gigantisch bezuinigd', aldus correspondent Lia van Bekhoven.

David Cameron. EPA
David Cameron. EPA

Het nieuwe kabinet heeft een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda staan, met name een "gigantische nieuwe bezuinigingsronde", zegt Van Bekhoven. De regering van Cameron wil 12 miljard pond (17 miljard euro) korten op uitkeringen en daarmee krijgt de staat een beperktere functie. Maar er is ook goed nieuws: ouders met jonge kinderen krijgen recht op dertig uur gratis crèche.

Ook het referendum dat in 2017 wordt gehouden over een mogelijke 'brexit', de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, wordt een belangrijk punt voor dit kabinet. Dat was één van Camerons verkiezingsbeloftes. Het Europees verdrag voor de rechten van de mens (PDF) komt ook op het hakblok te liggen.

Een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid komt er niet volgens premier Cameron. Maar, de overwinning van de Scottish National Party (SNP) heeft volgens Van Bekhoven grote gevolgen voor het VK:

 *

De belangrijkste benoemingen voor Camerons nieuwe kabinet zijn achter de rug. Veel ministers blijven op hun post zitten, zoals minister van Financiën George Osborne. Het bekendste gezicht dat in de regering komt is de Londense burgemeester Boris Johnson. De BBC maakte een overzicht van de benoemingen en wie op zijn plek blijft of verschoven is.

*) In het interview wordt per abuis gesproken van 20 miljard pond aan bezuinigingen. Dat moet circa 12 miljard pond zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen