Politiek30 jun '15 19:13

Motivaction: onderzoek naar IS-sympathie deugt wél

Auteur: Judith Laanen

Het onderzoek van bureau Motivaction naar de positieve kijk van Turks-Nederlandse jongeren op de jihad is onbetrouwbaar, zegt minister Asscher. Motivaction vindt van niet: "Het was een verkennend onderzoek."

Afgelopen jaar concludeerde Motivaction dat 90 procent van de Turks-Nederlandse jongeren jihadstrijders als helden zien. Collegabureau Labyrinth hield het onderzoek van Motivaction tegen het licht en zegt nu dat de uitkomsten niet klopten.

Ook minister Asscher van Sociale Zaken en Integratie vindt dat het onderzoekt rammelt aan alle kanten. Volgens hem waren de vragen in het onderzoek te ingewikkeld, soms sturend, was het onduidelijk wat jongeren met begrippen als jihad bedoelden, en was de steekproef niet betrouwbaar.

Directeur van Motivaction, Pieter Paul Verheggen, deelt die conclusie niet:

 

Minister presenteerde resultaten te vroeg
Verheggen zegt dat de minister tegen het advies van het onderzoeksbureau in eerder met de resultaten naar buiten is gekomen. "Je moet het onderzoek zien in het moment waarin het gedaan is", zegt de directeur:

 

Gezien de ontwikkelingen bij IS, is het volgens de directeur logisch dat men inmiddels anders tegen de terreurorganisatie aankijkt. Het Sociaal en Cultureel Planbureau voert nu in opdracht van de minister een nieuw onderzoek uit. 

Gerelateerde artikelen