Politiek6 jan '15 10:56Aangepast op 6 jan '15 11:23

VVD-Kamerlid: Gefaseerde senaatsverkiezing kan oplossing zijn

Auteur: Marjan van den Berg

Het invoeren van gefaseerde verkiezingen voor de Eerste Kamer, zoals de SGP voorstelt, zou kunnen helpen om de bestuurbaarheid van het land te vergroten. Dat zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen op BNR.

Mark Verheijen. Foto: ANP
Mark Verheijen. Foto: ANP

“Dit zou een oplossing kunnen zijn om de bestuurbaarheid van het land te vergroten en de verschillen tussen Tweede en Eerste Kamer wat te verkleinen”, zegt Verheijen desgevraagd.

“Het vergt echt wel een aantal ingewikkelde wetswijzigingen. Vroeger was het zo. We hebben dat systeem ooit gehad”, zegt het VVD-Kamerlid.

 

Gefaseerde verkiezingen
De SGP pleit voor gefaseerde Eerste Kamerverkiezingen, zo meldde The Post Online gisteren. Iedere drie jaar zou de helft van de provincies de helft van de Eerste Kamer moeten kiezen. De zittingsduur van Eerste Kamerleden zou daarmee 6 jaar worden. Dit systeem bestond al tot 1983.

Met zijn voorstel om dit systeem opnieuw in te voeren wil SGP-leider Van der Staaij ervoor zorgen dat de afstand van de ‘waan van de dag’ beter wordt bewaard (zie video onder dit artikel).

Staatscommissie
Verheijen benadrukt dat er nog een staatscommissie aan de slag moet om een advies uit te brengen over de werking van het hele parlement. De commissie zal zich buigen over de vraag of er één of twee Kamers moeten blijven en hoe die zich dan tot elkaar moeten verhouden.

In oktober verklaarde het kabinet zich bereid zo’n staatscommissie in te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen