
Donderdag besloot het dagelijks bestuur van de EU Nederland daarom voor het Europees Hof van Justitie te dagen.
Volgens Europese regels hebben studenten, ongeacht waar zij in de EU studeren, net zo veel recht op uitkeringen of voordelen als de eigen plaatselijke studenten. Hier kan alleen een uitzondering op worden gemaakt als hierop in de EU-wet uitdrukkelijk een uitzondering is gemaakt, zoals dat wel het geval is bij steun voor levensonderhoud.
Brussel meent dat Nederland het beginsel van gelijke behandeling niet heeft toegepast. De commissie heeft Nederland hier meerdere malen op gewezen maar tot nu toe is er geen actie ondernomen. Daarom gaat Brussel nu naar het EU-hof.
Jarenlange procedure
Volgens het ministerie van Onderwijs is de stap van Brussel er één in een procedure die al jarenlang loopt. "Nederland vindt dat de ov-studentenkaart niet aan alle studenten uit de Europese Unie hoeft te worden gegeven omdat deze valt onder een Europese uitzonderinggrond. De Commissie is het hier niet mee eens. We wachten de zaak bij het Hof met vertrouwen af'', aldus een woordvoerder van het departement.
De Landelijke Studenten Vakbond, die ook de belangen behartigt van buitenlandse studenten, zet vraagtekens bij de beschuldiging van discriminatie "Als buitenlandse studenten in Nederland een ov-kaart krijgen, krijgen Nederlandse studenten in het buitenland dan toegang tot studentenvoordelen die daar gelden?'', vraagt LSVb-voorzitter Kai Heijneman zich af. Ook wijst Heijneman erop dat Nederlandse studenten in het buitenland hun Nederlandse studiefinanciering behouden en een vergoeding krijgen voor de ongebruikte ov-kaart. "Het is ons niet duidelijk of dat ook andersom geldt'', aldus Heijneman.
Openstellen of afschaffen
Paul Zoontjes, onderwijsjurist van de Universiteit van Tilburg, zegt dat Nederland twee dingen kan doen als het niet langer in strijd wil zijn met de norm van discriminatie naar nationaliteit. "De regeling ook openstellen voor
buitenlandse studenten uit Europa – wat duur is, want het betekent dat er voor
studenten betaald moet worden – of de regeling afschaffen. Zodat noch
Nederlandse noch buitenlandse studenten hiermee in aanraking komen. Dan kun je
ook zeggen dat er geen sprake meer is van discriminatie."
Mocht het zover komen dat Nederland inderdaad heeft gediscrimeerd, dan zouden buitenlandse studenten ook nog schadevergoedingen kunnen gaan claimen.
Of dit probleem gaat leiden tot het einde van de OV-jaarkaart is nog de vraag. Want hoewel in het regeerakkoord staat beschreven dat de OV-kaart definitief wordt afgeschaft, is daar nog geen geen besluit over genomen. Maar Zoontjes denkt dat deze zaak wel aan een besluit kan bijdragen. "Dan zou het tot behoorlijke protesten gaan leiden in de studentenwereld. Het is maar afwachten of het lukt, maar het is de verwachting – gezien de bezuiniging die nog moet komen – dat dit wel een punt van discussie gaat worden. Mede onder invloed van wat er nu aan de hand is."