Politiek7 apr '15 16:42Aangepast op 7 apr '15 19:36

Criminelen en terroristen weten elkaar steeds beter te vinden

Auteur: BNR Webredactie

De criminaliteit levert illegale spullen aan terroristen, constateert Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). Het dreigingsniveau in Nederland blijft substantieel.

Dick Schoof. Foto: ANP.
Dick Schoof. Foto: ANP.

Maar, voegt Schoof toe, “het gaat dus niet om ideologie; de criminaliteit volgt de weg van het geld. En we zien dat, als je illegale spullen wilt hebben, de criminaliteit leverancier is. Daar maken terroristen gebruik van”.

Dreigingsniveau gehandhaafd
Minister Ard van der Steur schreef vandaag aan de Tweede Kamer dat het dreigingsniveau in Nederland 'substantieel' blijft: de kans op een aanslag blijft reëel.

Niet alleen jihadisten die terugkeren uit strijdgebieden, maar ook geradicaliseerden die nooit zijn uitgereisd, vormen een veiligheidsrisico. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om jihadisten die zijn tegengehouden aan de grens en daar gefrustreerd over zijn.

Verder kan propaganda die via internet en sociale media verspreid wordt, een rol spelen voor het dreigingsniveau in Nederland. Actualiteiten kunnen als trigger werken.

Van der Steur benadrukt wel dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor aanslagen in Nederland.

'Kleine maar gestage toename'
Volgens de huidige cijfers van het ministerie zijn ongeveer 190 personen inmiddels uitgereisd. Zo'n 35 van hen zijn weer teruggekomen, 30 zijn gesneuveld. De uitreiscijfers laten volgens Van der Steur "een kleine maar gestage toename" zien, ondanks de verslechterde veiligheidssituatie in de betreffende landen.

Dat valt ook niet helemaal te stoppen, zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof. “Er bestaat altijd de mogelijkheid om illegaal uit te reizen. Onze maatregelen zijn nooit 100 procent afsluitend.”

Toch wordt er volgens Schoof steeds meer in het werk gesteld om mensen tegen te houden. “We nemen ook steeds meer paspoorten in, we zijn steeds meer tegoeden aan het bevriezen, we komen met nieuwe voorstellen in termen van een meldplicht, een uitreisverbod, dus we zijn ook aan die kant steeds bezig ons instrumentarium aan te scherpen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen