Politiek31 mrt '15 19:08

Plasterk: Het gaat prima bij de AIVD

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wuift kritiek over een angstcultuur en een slecht functionerende baas bij de AIVD resoluut weg.

Verschillende experts spreken in de NRC over aanhoudende spanningen op de werkvloer bij de AIVD, die het resultaat zouden zijn van jarenlang onbegrip tussen de politiek en de dienst. Ook zetten zij vraagtekens bij de geschiktheid van AIVD-diensthoofd Rob Bertholee. Met zijn introverte managementstijl zou hij de interne spanningen hebben vergroot.

'Uitstekende leiding'
Plasterk kan zich absoluut niet vinden in dit alles. “Het is een grote organisatie in beweging, waar in het afgelopen jaar een grote reorganisatie is doorgevoerd. Dat levert altijd onrust op, maar die is niet ongebruikelijk”, zegt hij. “De organisatie staat er goed voor en is goed in staat zijn werk te doen.”

Het verhaal dat er een angstcultuur zou heersen bij de AIVD noemt de minister “grote onzin”. “Ik kom er natuurlijk heel veel. Daar hangt een uitstekende, professionele cultuur, onder uitstekende leiding, waar ik mijn handen voor in het vuur steek. Ik merk ook daar binnen de organisatie, ook in Nederland, ook in het buitenland: grote waardering voor de leiding van de AIVD. Ik hoop dat we daarmee nog vele jaren de nationale veiligheid zullen kunnen dienen.”

Ook de kritiek op Bertholee wuift Plasterk weg. “Ik erken dat er in elke organisatie mensen zijn die heimwee hebben naar de vorige leidinggevende, dat is altijd zo. Maar hij is zeker niet iemand die op het managementproces zit, maar hij is uitstekend inhoudelijk op de hoogte.”

Gerelateerde artikelen