Politiek17 aug '15 12:49Aangepast op 17 aug '15 13:51

'Ook Nederlandse politie moet aan less-lethal-wapen'

Auteur: Thijs Baas

Nederlandse agenten moeten in navolging van hun Belgische collega's gebruik kunnen maken van een zogenaamd less-lethal-wapen, zegt voorzitter Geert Priem van de ANPV. Een vervanging van het bestaande vuurwapen moet het niet worden, maar als aanvulling heeft de politie behoefte aan een minder dodelijk wapen, met plastic kogels.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Belgische politie zet deze zogenaamde less-lethal-wapens vanaf vandaag in. Priem pleit ervoor om ook de Nederlandse politie zo snel mogelijk uit te rusten met het wapen, waarvan de plastic kogels gevuld zijn met een mengsel van verf en metaal. Het wapen moet het makkelijker maken om onder meer stenengooiende menigtes op afstand te houden. Zaak is wel dat agenten die de wapens gebruiken goed worden getraind.

 

Iemand die de kogel op de borst krijgt, zal 'heel even zonder adem zitten', zodat hij eenvoudig overmeesterd kan worden. En door de onuitwasbare verf wordt hij gemarkeerd, wat eventuele opsporing vergemakkelijkt.  Onduidelijk is volgens Priem nog of de wet nu al ruimte biedt voor de introductie van het wapen. "Ik heb begrepen dat ook de Marechaussee eraan werkt, en dan moet ook onderzocht worden in welke situatie dat toegepast kan en mag worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen