Politiek31 mrt '15 14:34Aangepast op 31 mrt '15 17:52

ABN Amro: Dijsselbloem zou ons verdedigen

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die onlangs nog zo kritisch was over de salarisverhoging voor de top van ABN Amro, had de bank eerder juist beloofd die loonsverhoging publiekelijk te verdedigen. Dat schrijft NRC. Volgens zijn ministerie heeft Dijsselbloem de bank juist gewaarschuwd voor schade.

NRC Handelsblad baseert zich op stukken van de bank. Volgens die stukken, die de bank in augustus 2014 verstuurde aan de stichting die voor de staat de aandelen beheert, heeft Dijsselbloem in het voorjaar van 2014 goedkeuring gegeven aan de omstreden loonsverhoging voor de top van ABN AMRO. Ook zou hij hebben hij toegezegd dat hij die publiekelijk zou verdedigen.

De krant zegt in het bezit te zijn van de brief, die is ondertekend door topman Gerrit Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt. De brief verwijst naar een gesprek op 7 maart vorig jaar, waarin de minister zou hebben “toegezegd dat hij de uitkering van deze toeslag zal verdedigen”. Ook heeft hij “zijn tevredenheid geuit over de wijze waarop de beloningsdiscussie is opgelost”.

Graat in de keel
Opvallend, want Dijsselbloem toonde zich onlangs in de pers allesbehalve tevreden. “Nou, het zit mij, en ik denk velen, als een graat in de keel. In de huidige tijd is dit natuurlijk slecht te verdedigen”, zei de minister op vrijdag 20 maart j.l.

Verder legde de minister uit dat de loonsverhoging een voldongen feit was. “Dit is mogelijk gemaakt in 2011 en goedgevonden in 2012. De Kamer is er ook over geïnformeerd, ook door mij, dat dit al was besloten.”

Dat laatste zou je misschien inderdaad als een soort juridische verdediging kunnen beschouwen, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. “Hij zegt in feite: juridisch en bestuurlijk gezien mag dit en is het met de Kamer gedeeld en is er niks geks gebeurd, heeft niemand een list bedacht of zo.”

Reactie Financiën
In een reactie laat het ministerie van Financiën weten dat Dijsselbloem de ABN-top heeft gewaarschuwd voor schade aan de reputatie van de bank als de voorgenomen salarisverhoging in 2014 zou worden doorgezet. Financiën stelt dat de top van ABN Amro op aandrang van Dijsselbloem in maart 2014 besloot af te zien van een bonus van 2 ton.

Over de salarisverhoging van 16,7 procent (100.000 euro) werd vastgesteld dat die volgens de regels was. "De minister heeft er nooit een misverstand over laten bestaan wat hij daarvan vindt en gewaarschuwd voor de schade voor de bank. Tegelijkertijd heeft hij erkend dat het juridisch en bestuurlijk correct is verlopen en in dat licht te verdedigen'', laat Financiën weten.

Onrust
Afgelopen vrijdag besloot de minister tot uitstel van de beursgang van de staatsbank, vanwege de onrust rond de salarisstijging. Volgens de minister moet ABN Amro-topman Zalm ervoor zorgen dat zijn bank geen aanleiding meer geeft tot controverse in de maatschappij.

Na alle maatschappelijke en politieke kritiek zag de ABN Amro-top uiteindelijk af van de beoogde loonsverhoging van 100.000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen