Politiek19 nov '15 15:58

Hennis: Irak en Syrië zijn één militair theater

Auteur: Eva Oude Elferink

Irak en Syrië zijn "absoluut één militair theater", maar dat betekent nog altijd niet dat Nederland ook boven Syrië zal gaan bombarderen. Dat zegt minister Jeanine Hennis van Defensie in BNR De Wereld.

De Franse president Hollande deed naar aanleiding van de aanslagen in Parijs deze week beroep op artikel 42.7 uit het EU-verdrag, dat voorschrijft dat wanneer er sprake is van een gewapende aanval op het grondgebied van een lidstaat, de overige landen de plicht hebben bijstand te verlenen 'met alle middelen waarover zij beschikken'.

"Politieke solidariteit staat voorop", zegt Hennis daarover. "Iedereen beseft zich dat Parijs het hart was waar de aanvallen zich afspeelden, maar dat Parijs daarmee ook het hart van Europa was. Dat die aanval niet alleen gericht was op de Fransen, maar ook op onze vrijheid, onze veiligheid, onze manier van samenleven, onze manier van leven."

Hennis pleit dan ook voor 'eensgezindheid' onder Europese lidstaten, iets wat volgens de minister tot voor kort niet echt lukte. "Europa positioneert zich steeds beter, maar het gaat nog traag. Het mag van mij in een hoger tempo en in duidelijkere taal."

Bombarderen
Wat betreft de Nederlandse inbreng, liggen volgens Hennis "alle opties op tafel". "Als je als je praat over eensgezindheid en vastberadenheid, dan moet je daar open in staan. De Fransen hebben aangegeven dat zij hun aanvullende behoeften in de strijd tegen IS verder in kaart zullen brengen, dat zal vervolgens bilateraal met de lidstaten worden besproken."

Of dat ook betekent dat Nederland ook luchtaanvallen op Syrië zal gaan uitvoeren, laat Hennis in het midden. "Nederland levert al trainingen in Bagdad, in Erbil. We vliegen dagelijks boven Irak. Maar er is zeker sprake van één militair theater als je kijkt naar Syrië en Irak. Het bestaansrecht van IS in Irak wordt gevoed vanuit Syrië. Maar dat betekent niet dat je ook zomaar boven Syrië gaat bombarderen."

Grondtroepen
Hennis erkent dat luchtaanvallen alleen niet voldoende zullen zijn om IS terug te dringen. "Er zal ook op de grond sprake moeten zijn van inzet. Ik pleit er vooral voor dat dit door de regio zelf wordt opgepakt. Het is niet voor niets dat wij die trainingen geven om de kwaliteit van de troepen ter plaatse te versterken."

Daarmee sluit ze niet uit dat er nooit grondtroepen uit andere (lees: Westerse) landen zullen zijn, voegt Hennis daar meteen aan toe. "Maar we hebben eerder gezien dat wanneer de regio zich geen eigenaar voelt van de oplossing van het conflict, dat uiteindelijk ook weer leidt tot nieuwe conflicten."

Gerelateerde artikelen