Politiek19 nov '15 16:59

Commandant der strijdkrachten: Leger staat klaar voor strijd tegen IS

Auteur: BNR Webredactie

Het leger staat klaar om overal te helpen in de strijd tegen IS. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp in reactie op de aanslagen in Parijs.

ANP Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp schuift namens Nederland aan voor een militair topoverleg over de strijd tegen IS in Washington.
ANP Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp schuift namens Nederland aan voor een militair topoverleg over de strijd tegen IS in Washington.

Middendorp reikte vanmiddag medailles uit aan Nederlandse soldaten die Koerdische strijders hebben getraind in Noord Irak. "Hun niveau van training is erg laag, dus met kleine stappen kun je al een enorm effect bereiken", zegt hij. "We leren hen bijvoorbeeld hoe ze hun wapens beter kunnen gebruiken, door ze beter af te richten en de juiste schiethoudingen te leren. Daardoor kunnen ze nu op 200 meter raakschieten."

Ook worden leden van de Peshmerga door Nederlandse soldaten geleerd hoe ze medische handelingen moeten verrichten en hoe ze bermbommen kunnen vinden. "Daarmee worden levens gered, dat maakt dit werk heel dankbaar", zegt Middendorp. De coalitie, waar naast Nederland ook landen als de Verenigde Staten en Frankrijk bij horen, heeft volgens de Commandant de snelle opmars van IS reeds kunnen stoppen.

"Er is een heel stuk terrein teruggewonnen op IS. De volgende fase is dat met name in Irak eenheden weer controle over eigen gebied gaan krijgen. Dat zien we nu in beweging komen", zegt Middendorp, verwijzend naar de herovering van de het dorp Sinjar door de Peshmerga. De recente aanslagen in Parijs maken de strijd tegen IS nog noodzakelijker, zegt hij.

 

Gerelateerde artikelen