Politiek1 jul '15 18:57

Haagse brandweer dreigt met onmiddellijke sluiting Binnenhof

Auteur: Thijs Baas

De commandant van de brandweer in Den Haag dreigt met onmiddellijke sluiting van alle gebouwen op het Binnenhof als niet snel een besluit wordt genomen over grootscheepse renovatie van het complex. De gebouwen zijn niet brandveilig en voldoen niet aan de wet.

Het gebouw kan volgens de commandant pas weer worden vrijgegeven op het moment dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen getroffen zijn, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen vanaf het Binnenhof. Maar volgens Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg zal het zo'n vaart niet lopen. Ze sprak erover met het Presidium en de conclusie was dat dat er een moment kán komen dat er wat aan de brandveiligheid moet gebeuren. "Het moet in ieder geval zo zijn dat de Tweede Kamer moet voldoen aan alle actuele wet- en regelgeving."

VVD-Kamerlid en lid voorzitter van de bouwbegeleidingscommissie Ton Elias ziet zijn vraag om een Kamerdebat gehonoreerd. "Als het allemaal zo is, dan moet er natuurlijk wel wat gebeuren. En dus snel een politieke discussie over de vraag of we het maatschappelijk verantwoord vinden om er eventueel wat meer geld voor uit te geven. Er ligt een aantal draconische maatregelen voor, zoals vijf jaar lang hier weggaan, óf hier blijven, wat 22 jaar kan vergen. En dat zal tot 125 miljoen extra kosten."

Zo'n debat zal er komen, maar het vergt volgens Van Miltenburg meer dan kennis van de gebreken in je eigen gebouw. "Je moet ook weten wat zo'n verbouwing ongeveer gaat kosten en hoeveel tijd dat in gaat nemen. En of er niet nog andere dingen zijn die heel veel voordelen in de exploitatie van dit gebouw kunnen opleveren. Dat debat moet er komen, maar daarvoor moet wel die informatie beschikbaar zijn voor de Kamer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen