Politiek2 apr '15 14:10Aangepast op 2 apr '15 14:48

Kamerleden in de rats over renovatie Binnenhof

Auteur: Pieter van den Akker

Er is veel weerstand in de Tweede Kamer tegen de grootscheepse renovatie van het Binnenhof. Ton Elias, voorzitter van de Bouwbegeleidingscommissie, slaat alarm op BNR.

“Allerlei Kamerleden werden nogal overvallen met het idee dat ze een jaar of tien in de rommel zouden zitten of een jaar of vijf in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zouden worden ondergebracht”, zegt Elias in gesprek met parlementair verslaggever Jaap Jansen. “Daar schrok iedereen nogal van. Wat de Bouwbegeleidingscommissie nu doet is zeggen: even pas op de plaats. Dan moeten er toch ook wat meer mogelijkheden zijn. Kan het misschien ook in 2 of 2,5 jaar? Het moet dan en leg er dan ook een financieel verhaal bij, zodat we wat beter kunnen kiezen.”

Ei leggen
Vijf jaar helemaal weg van het Binnenhof of tien jaar in de rommel: het is een horrorscenario voor Elias. "Er zijn mensen die zeggen: dan ben je ook in één keer van het gezeur af. Maar ja, dan zit je wel bij Buitenlandse Zaken. Er zijn ook mensen die liever tien jaar in de ellende zitten en over een plankje lopen met het gruis op hun schouders. Daar zal dus een ei over moeten worden gelegd. Óf over een van die andere varianten die ook mogelijk zijn. Als het eerder niet handig genoeg is gecommuniceerd, dan moet het nu alsnog handiger. Misschien kunnen we dat dan later nog inlopen omdat anders veel later vertraging en allerlei ellende zou zijn opgetreden."
 

Eventueel meer vertraging
Het proces loopt al en de bedoeling is dat nog voor de zomer een principebesluit wordt genomen. Elias: “Ja, maar als om welke reden dan ook de Kamer pas zo laat aan zet is, dan is eventueel meer vertraging noodzakelijk. Als die varianten er zijn, zullen we ook serieus kijken of er eerder een besluit kan worden genomen. Maar we gaan niet blind een of ander zwembad inspringen terwijl we niet weten hoe diep het is.”

Ook is er geen zicht op het kostenplaatje, stelt hij vast. “Dat lijkt me buitengewoon onverstandig.”

Gerelateerde artikelen