Politiek21 mei '15 13:49Aangepast op 21 mei '15 16:37

Kabinetsbesluit over ABN AMRO aanstaande

Auteur: BNR Webredactie

Een kabinetsbesluit over een beursgang van ABN AMRO is aanstaande. De ministerraad zal naar verwachting vrijdag een knoop doorhakken, melden bronnen op het Binnenhof donderdag.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het kabinet nam al in augustus 2013 het principebesluit om ABN op termijn weer naar de beurs te brengen, nadat de bank op het hoogtepunt van de kredietcrisis in oktober 2008 was genationaliseerd voor 16,8 miljard euro. De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schatte eerder in dat met een beursgang 15 miljard euro kan worden opgehaald.

Enorme onrust
Twee maanden geleden was alles klaar om het definitieve besluit te nemen in de ministerraad toen er enorme onrust uitbrak over een salarisverhoging van 100.000 euro voor zes topbestuurders van ABN. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blies toen - op 27 maart - op het laatste moment een besluit af. Hij wilde eerst weer 'rust en vertrouwen' rond de bank.

Dat lijkt er nu twee maanden later weer te zijn, onder andere doordat de raad van bestuur bij nader inzien afzag van de salarisverhoging. Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat het nog mogelijk is om een eerste tranche van de aandelen ABN nog voor het einde van dit jaar te verkopen. Bij RTL Z zei hij dinsdag dat door ABN de afgelopen tijd goede stappen zijn gezet richting herstel van rust en vertrouwen. De excuses die ABN-topman Gerrit Zalm heeft gemaakt over de salarisverhoging waren volgens de minister een 'belangrijk en sterk signaal'.

Rustig wachten
ABN wilde donderdag nog weinig zeggen over het verwachte kabinetsbesluit. "Wij wachten rustig op de brief van de minister'', aldus een zegsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen