Politiek19 aug '15 14:29Aangepast op 19 aug '15 14:50

'Nieuwe rechtszaak Defence for Children leidt tot meer onzekerheid'

Auteur: Thijs Baas

Defence for Children wil de verhuizing van kinderen uit een asielzoekerscentrum in Almelo alsnog voorkomen met een nieuwe rechtszaak tegen staatssecretaris Dijkhoff. Maar daar schiet in feite niemand iets mee op, zegt Jan Stalman van het COA.

Verdere vertraging betekent meer druk op het zoeken van nieuwe opvangplekken, maar bovenal blijven de gezinnen langer in onzekerheid zitten, redeneert Stalman. "En dat vinden wij natuurlijk ook buitengewoon vervelend."

Niet per se verhuizen
De rechter verwierp vandaag een rechtzaak tegen het COA. Belangrijkste conclusie van de uitspraak van vandaag is volgens Martine Goeman, jurist bij Defence for Children, dat niet het COA had moeten worden aangesproken, maar staatssecretaris Dijkhoff. En dat gaat de advocaat van DFC nu voorbereiden, om alsnog een uitspraak van de rechter te krijgen. "Dat betekent langer onzekerheid", erkent Goeman, "maar niet per definitie dat ze moeten verhuizen." 

Het COA kijkt uitsluitend naar een zo groot mogelijke efficiency, meent Goeman. Een valide reden om de kinderen te verhuizen heeft ze nog niet gehoord. "Mensen die eventueel het land moeten verlaten en mensen die net binnenkomen wonen prima bij elkaar op deze locatie. Er wordt geen bed gewonnen door deze kinderen te verhuizen, maar het heeft wel heel veel schadelijke gevolgen. Daarom zeggen we: kijk naar de belangen van de kinderen en de gemeente; die willen ook helemaal niet dat deze kinderen verhuizen."

Zorgvuldigheid
Voorop staat hoe dan ook de zorgvuldigheid waarmee een en ander gebeurt, benadrukt Stalman. "Het zijn ook onze bewoners. Zij hebben hun voorkeur kunnen aangeven. We weten dat het een enorme impact heeft op die gezinnen, dat hebben we ook steeds gezegd, maar ons belang is dat we die plekken keihard nodig hebben voor de enorme aantallen nieuwe asielzoekers die ons land iedere week weer binnenkomen."
 


 

Huidige locaties
Stalman is het dan ook niet met DFC eens dat door de verhuizing geen bed wordt gewonnen. Althans: de verdeling van vluchtelingen is er niet bij gebaat om per se vast te houden aan de huidige locaties. "In de gezinslocaties wonen gezinnen die uitgeprocedeerd zijn. Om daar mensen bij te plaatsen die net in Nederland zijn en oog hebben voor integratie, ga je dat mixen en dat is buitengewoon lastig voor de gezinnen die er al zitten én voor de mensen die nieuw in Nederland zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen