Politiek12 jan '15 15:10Aangepast op 12 jan '15 18:41

Groningen geeft Kamp tegengas

Auteur: Marjan van den Berg

De provincie Groningen vecht het gasbesluit van minister Kamp vrijwel zeker aan bij de Raad van State. Dat meldt gedeputeerde William Moorlag. Vandaag was Kamp in Groningen op bezoek om zijn gasbesluit toe te lichten.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) lichtte in Groningen zijn nieuwe gasbesluit toe bij de zogenoemde Dialoogtafel, een gespreksgroep van betrokkenen en gedupeerden. Tijdens de vergadering werd ook de nieuwe schaderegeling van de NAM besproken.

Kamp wil komend jaar 3 miljard kuub (7 procent) minder aardgas winnen dan oorspronkelijk het plan was. Gedeputeerde Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. “Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.”

Moorlag wil niet aangeven wat hij zelf een verantwoord niveau vindt. “Daar moeten deskundigen zich maar over buigen en over uitlaten.”

Betekenisvolle vermindering
Kamp laat in een reactie weten dat Groningen het recht heeft om het besluit aan te vechten. Hij benadrukt bovendien dat de reductie in gaswinning vergeleken met 2013 veel groter is: "tussen de 15 en 20 procent vermindering. Ik denk dat dat een betekenisvolle vermindering is, vooral omdat die geconcentreerd is op Loppersum en op het zuidelijke gedeelte van het gasveld".

Ook merkt Kamp op dat de voorbereidingen voor het verstevigen van duizenden huizen in volle gang zijn. “Dat is een zeer grootschalige operatie. Naarmate wij daar resultaten in bereiken zullen wij de Groningers kunnen overtuigen. Je kunt ze niet overtuigen met mooie woorden, maar wel met concrete resultaten. Die moeten dit jaar geboekt worden.”

Rapport
Actiegroep Schokkend Groningen eist het vertrek van de minister nadat vrijdag een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uitlekte. Daarin staat dat de NAM en het ministerie van Economische Zaken lange tijd alleen maar keken naar de opbrengst van de gaswinning en niet naar de veiligheid van de Groningers.

Het rapport bevestigde een bestaand vermoeden, zegt Jetze Luhoff, fractievoorzitter van collegepartij D66 in de stad Groningen.  “Het duurt altijd maar, de besluitvorming om ervoor te zorgen dat het weer veilig wordt in Groningen.” Luhoff zegt te hopen dat het rapport snel openbaar wordt. “Op dit moment moeten we echt aan de slag om de veiligheid van de inwoners in de stad en het ommeland te garanderen.”

Bij Hoogezand-Sappemeer is afgelopen nacht een aardbeving geweest met een kracht van 1,5 op de schaal van Richter. Rond het middaguur waren er 14 schademeldingen binnengekomen als gevolg van de beving. Het gaat vooral om scheuren in muren en pleisterwerk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen