Politiek16 jan '15 18:11Aangepast op 16 jan '15 18:59

PvdA wil verdere reductie gaswinning

Auteur: Marjan van den Berg

PvdA stemt in met het voorstel van minister Kamp om de gaswinning in Groningen met 7 procent te verminderen, maar wil wel nieuwe scenario's voor de toekomst. Die moeten rekening houden met de mogelijkheid dat de gaswinning verder omlaag gaat.

De Kamerleden krijgen op het Provinciehuis een petitie toegelicht. Foto: Jaap Jansen (BNR)
De Kamerleden krijgen op het Provinciehuis een petitie toegelicht. Foto: Jaap Jansen (BNR)

Dit zei PvdA-Kamerlid Jan Vos na een werkbezoek aan Groningen. Hij vindt dat de gaskraan verder dicht moet als dat nodig is voor de veiligheid van de Groningers.

“De Partij van de Arbeid zal minister Kamp vragen om scenario’s te ontwikkelen waarbij gekeken wordt naar een verdere reductie van de gaswinning als dat vanuit het oogpunt van de veiligheid noodzakelijk is”, zegt Vos.

Effecten
Hij gaat Kamp vragen om plannen uit te werken die duidelijk moeten maken welke effecten het verder dichtdraaien van de gaskraan heeft.

In december maakte het kabinet bekend de Groningse gasproductie verder te beperken. Uit het gasveld wordt dit jaar maximaal 39,5 miljard kuub gas gewonnen.

 

Werkbezoek
Vos was met een groep Kamerleden op bezoek bij bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen om zich te informeren over de schade die de aardbevingen veroorzaken. De groep Kamerleden ging langs bij inwoners van Winsum, Usquert en Rottum.

Ook namen zij een petitie in ontvangst. Veel inwoners van Groningen willen dat de aardgaswinning in hun provincie veel verder wordt teruggeschroefd dan de 7 procent die verantwoordelijk minister Henk Kamp (Economische Zaken) voorstelt.

 

Binnenkort debatteert de Kamer over het verminderen van de aardgaswinning.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen