Politiek29 sep '15 14:41

Meer dan helft 3000 ANBO-bestuurders inmiddels vertrokken

Auteur: Thijs Baas

Het blokkeren van de rekeningen van 400 ANBO-afdelingen door de directeur Liane den Haan heeft de ouderenbond inmiddels al zo'n zeventienhonderd opzeggingen van vrijwilligers in de besturen gekost.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vorige week besloot Den Haan de rekeningen te blokkeren, toen bleek dat  twee ton ledengeld uit de kas was verdwenen. De Zuid-Hollandse afdeling heeft de raad van toezicht inmiddels verzocht Den Haan te schorsen, maar die snapt de massale verontwaardiging niet. Ik zou juist denken dat de vrijwilligers die het naar eer en geweten altijd goed doen dit een goede zet vinden. Het trekt ook nieuwe vrijwilligers aan, dus ANBO gaat gewoon door en heeft ook bestaansrecht."

Krantenkoppen
Het is jammer dat de betrokken leden de blokkering van de rekeningen beschouwen als een aanval op hun integriteit, vindt Den Haan. "Mensen gaan af op de koppen in de krant, terwijl het niet ging om die 2 ton fraude, maar om een anonieme brief die door enkele vrijwilligers is verstuurd aan alle andere vrijwilligers met de oproep om geld weg te sluizen naar privérekeningen. Op basis daarvan heb ik alle rekeningen gesloten, omdat ik verantwoordelijk ben voor de ledengelden." 
 


 

Er is bij ANBO door een handjevol vrijwilligers gefraudeerd, maar van gerichte beschuldigingen richting vrijwilligers is volgens Den Haan geen sprake. "Ik zou juist denken dat de vrijwilligers die het naar eer en geweten altijd goed doen dit een goede zet vinden. Het gaat om veel geld en ik kan het niet tot mijn verantwoordelijkheid rekenen dat een anonieme brief oproept tot het wegsluizen van geld."

Vervelend
Dat er contact gezocht is met de pers nog vóórdat wederhoor gepleegd is, steekt Den Haan nog het meest. "Dat vind ik echt heel vervelend, want eigenlijk moet je binnen je eigen vereniging een gesprek aanvragen en uitleg vragen als je het zelf niet snapt. Ik vind het niet zo netjes. We hebben vierhonderd afdelingen en daarom hebben we de mensen uitgebreide informatie gestuurd en gelukkig zijn er mensen die het wél hebben gelezen en die ons steunen in deze maatregelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen